ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Ti nejlepší nemohou být bez práce

01.02.2011 15:39

 „Leckomu se zdá, že největší výhra je nedělat nic. Pravda ale je, že největší štěstí, co vás může v životě potkat, je mít práci jako koníčka. Z jeho hřbetu je na svět nejlepší výhled.“ píše známá redaktorka Lidových novin Alena Plavcová v příloze Pátek.

Inspiroval ji k tomu rozhovor se špičkovým neurochirurgem MUDr. Vladimírem Benešem, kdy jí mj. řekl: „Kdo chtěl pracovat od – do, neměl chodit na medicínu. Je to můj koníček, tak vlastně nepracuju, ale bavím se.“ Dále A. Plavcová pokračuje:

„Za ty roky, co dělám rozhovory s lidmi, kteří to někam dotáhli, se to pravidelně opakuje: Ti nejlepší bez své práce prostě nemohou být. Iva Janžurová mi s jistou zdráhavostí řekla (zatímco její manžel Remunda za ní obracel oči v sloup), že tak ráda hraje, až jí vždycky připadalo divné, že za to ještě dostává peníze. Adolf Born v osmdesáti vykulí nevěřícně oči: „A co by tak měl člověk dělat jiného než pracovat?“ To, že profesor Otto Wichterle vyrobil své první měkké kontaktní čočky doma v garáži na dětské stavebnici Merkur za pomoci dynama z bicyklu, ví kdekdo. Jenže ono se to stalo, a to už se ví jen málo, v roce 1961 na Štědrý den dopoledne, v době, kdy se většina národa svátečně povalovala.“

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.