ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Stárnutí je přírodní zákon, ale …

04.02.2012 10:46

Seriál: Život po sedmdesátce 5

Stárnutí je sice přírodní zákon, ale jednotlivé symptomy stárnutí můžeme zmírnit nebo oddálit a naučit se s nimi žít.

Každý z nás měl během svého života možnost pozorovat na svých prarodičích, rodičích a nyní i na sobě a ostatních vrstevnících postupující příznaky stáří. Přicházejí postupně a s různou intenzitou, ale po sedmdesátce se již projevují u většiny seniorů.

Změny vzhledu

Nejmarkantněji se to pozná po delším časovém odstupu na vzhledu a vlastnostech kůže. Vrásky se prohlubují a pigmentových skvrn přibývá. Vlasy šednou nebo ubývají.

Tyto i další změny však nejsou zcela úměrné věku a postupují značně individuálně. Dobře je to vidět např. při srazech absolventů škol. Hodně záleží, zejména u žen, také na tom jak o sebe dbají, na životní aktivitě, duševní pohodě apod.

Zrak, sluch, paměť …

Asi od padesáti let se nedá přehlédnout zhoršující se ostrost zraku a kvalita sluchu. Nejdříve to obvykle začne brýlemi na čtení, pak na dálku a následují sluchátka. Je zajímavé, že zatímco problémy se zrakem starší lidé celkem ochotně přiznávají, problémy se sluchem mají tendenci tajit a zlehčovat. Sluchátek se přímo bojí nebo se za ně stydí? Špatný sluch seniorů je často přemetem různých vtipů, i mezi seniory, ale někdy i příčinou rodinných sporů.

Podobně je tomu s pamětí. Zde odkazuji na článek „Pomáhejte své paměti“ ze seriálu Jak důstojně stárnout https://vohradnik.webnode.cz/news/jak-starnout-dustojne-12/

Pohyblivost

 Postupně se také snižuje pohyblivost každého jedince. Způsobují to zejména opotřebené klouby a jejich nemoci. Někdy ale také snížená výkonnost srdce, plic a cévního systému. V kopečku, který jsme ještě „nedávno“ bez problému vyběhli, se stále více zadýcháme. Podobně jako u paměti neexistuje jednoduchá rada. Odkazuji proto na článek „Pohyb je život“ ze stejnojmenného seriálu https://vohradnik.webnode.cz/news/jak-starnout-dustojne-9/

Jak se se stářím vyrovnat

Vyskytují se ještě další symptomy stáří. Ke všem existuje mnoho návodů jak je zmírnit nebo zpomalit. Nikde však nenajdeme návod jak je odstranit. S projevy stáří se musíme smířit a naučit se s nimi žít.

Příští článek se jmenuje: Upravte si denní program podle svých genů

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.