ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Správně fixovaná zubní náhrada může zachránit život, na operaci ale bez ní

29.11.2011 21:55

Také po ztrátě vlastního chrupu lze žít nadále kvalitní plnohodnotný život, i když snímací zubní náhrady vyžadují speciální prostředky a péči. Umělý chrup má také estetický význam, protože pomáhá udržovat původní tvar a výraz obličeje, bez propadlých rtů a mimických svalů, které jsou jinak přirozeným a nevyhnutelným následkem ztráty vlastních zubů. Pojďme se však nyní podrobněji zaměřit na méně obvyklé situace, do nichž se mohou nositelé náhrad dostat.

 

Obrázek: MUDr. Milan Brázdil

Řada nositelů snímacích náhrad tvrdí, že než začali používat fixační krém, vyhýbali se tvrdším či tužším jídlům, báli se smát či kýchat na veřejnosti, museli se vzdát některých koníčků, jako třeba hraní na dechové nástroje. Správně fixovaná zubní náhrada sebou tedy přináší příjemný komfort v každodenním životě. Málokdo si ale uvědomuje, že dobře a zejména pevně fixovaná protéza může hrát i poměrně osudovou roli.

Lékař působící při olomoucké letecké zdravotnické záchranné službě, MUDr. Milan Brázdil, upozorňuje, že při kolapsových stavech, úrazech či dopravních nehodách se může vlivem pádu či prudkého pohybu špatně fixovaná náhrada uvolnit. „Při poskytování první pomoci je nutné ověřit životní funkce, k nimž patří i dýchání. Uvolněná protéza může zablokovat dýchací cesty a je tedy nutné ji okamžitě z úst vyjmout, jinak hrozí dušení,“ varuje lékař.

Druhou významnou roli pevně fixované náhrady pak MUDr. Milan Brázdil spatřuje při zástavě dechu a umělém dýchání. „Zubní protéza pomáhá udržovat tvar úst a obličeje. Pokud se během záchrany pacienta z úst vyjme, pak se umělé dýchání, ať už přímo z úst do úst nebo pomocí dýchací masky, provádí obtížněji. Dýchací maska v takových případech totiž netěsní optimálně a i dýchání z úst do úst je složitější,“ vysvětluje lékař. I z těchto důvodů by proto podle něj nositelé zubních náhrad neměli podceňovat pevnou fixaci a používat speciální fixační krémy.

Nastávají ale také situace, kdy je naopak nutností zubní náhrady dočasně odložit. Patří k nim operace, ať už plánované nebo náhlé. Ty vyžadují uvedení pacienta do narkózy, větší zákroky se pak neobejdou bez umělé plicní ventilace. „Ta se dělá přímým napojením dolních dýchacích cest na dýchací přístroj, kdy se ústy mezi hlasivkami zavádí dýchací rourka až do dýchací trubice. Chrup je v takové chvíli pro anesteziologa pokaždé překážkou, proto je nutné snímací protézu před operací odložit,“ doporučuje MUDr. Milan Brázdil.

I když se jedná o lehčí operaci, při níž se primárně se zavedením plicní ventilace nepočítá, je podle něj vždy vhodnější preventivně náhradu odložit, a to z několika důvodů. I při lehkém zákroku mohou nastat nečekané komplikace a pacienta pak na umělou ventilaci napojit musí. Náhrada se může také uvolnit a způsobit tak zbytečné problémy, po vyjmutí se může na operačním sále následně poškodit či dokonce ztratit. Součástí předoperačních vyšetření je i vyšetření u anesteziologa, kterého by měl pacient na snímací zubní protézu upozornit, a anesteziolog v naprosté většině doporučí náhradu bezprostředně před operací z úst vyndat. „Koneckonců, nevidím jediný rozumný důvod, proč by pacient měl být operován s náhradou v ústech,“ uzavírá MUDr. Milan Brázdil.

Pro každodenní život je však pro nositele zubních náhrad příjemné, pokud má jistotu, že mu protéza dobře, pevně a pohodlně drží. Značka prostředků péče o zubní náhrady Corega nyní nabízí několik druhů fixativ – Corega Svěží dech pro dlouhodobě příjemný pocit v ústech, Corega Bez příchuti pro zachování skutečné chutě jídla a nápojů a Corega Extra silný pro silnou a dlouhodobou fixaci zubní náhrady.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.