ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

5 SENIOŘI RÁDI MAILUJÍ

02.05.2010 10:56

 Ještě nedávno neznámé slovo mail dnes již nalezneme i v Internetové jazykové příručce. Mailuje skoro každý majitel počítače. Má to nesporné přednosti proti dopisům. 

Proč mailujeme

Posílání a přijímání e-mailů, nebo zkráceně mailů, je zpravidla po surfování na internetu druhá věc, kterou začne nový majitel počítače provozovat. Elektronická pošta, jak se tomu správně říká, zlikvidovala velkou část korespondence vyřizované prostřednictvím České pošty. Má totiž spoustu předností. Nemusíme shánět dopisní papíry, obálky, kupovat známky, hledat schránku na dopisy (ty z našich ulic již dost vymizely) apod. To vše nahradíme naklepáním textu do předtištěného formuláře a odešleme. Ostatní zařídí tzv. poštovní klient. Je jich více. V počítači je již obvykle nainstalován. Já používám Microsoft Outlook.

Přílohy, více příjemců a odpovědi na maily.

Výhodou elektronické pošty je také to, že kromě krátké průvodní zprávy můžeme v příloze posílat delší textové elaboráty, tabulky, grafy, fotografie apod. Musíme si dát při tom jen pozor, aby objem příloh vyjádřený v megabytech (MB) nepřekročil velikost schránky adresáta. Dnes se to týká již jen starších počítačů, ale ještě před krátkou dobou to byl při posílání fotek problém.

Další výhodou je to, že stejnou zprávu můžeme zároveň poslat více příjemcům. Pokud další příjemce nechceme zveřejnit, uvedeme je do kolonky „skrytá“

Podobně můžeme doručené maily poslat – předat dál - dalším příjemcům. Např. dopis a fotky od vnučky z ciziny poslat dalším příbuzným.

Na doručené maily můžeme hned odpovědět bez vystavování nové zprávy. V případě vyřizování některých záležitostí, např. reklamací, to má výhodu, že příjemce ví čeho se odpověď týká. Výměna názorů může být i několikanásobná.

Adresáře

Po zavedení elektronické pošty nám přibude starost s evidencí e-mailových adres se známým zavináčem @. Adresy příbuzných a známých jsme musely mít také někde poznamenány – minimálně PSČ. Mailové adresy se uchovávají v adresáři. Z počátku je to jednoduché, pro těch několik adres příbuzných a známých stačí standardní abecedně tříděný seznam – „Kontakty“. Později, když adresy dosáhnou počtu několika desítek, poznáme, že tak jako ve všem i v adresáři musíme mít určitý pořádek. Nejlepší je kontakty rozdělit do více částí např. příbuzní, známí, úřady a pod,

Když používáme k označení adresy jen křestní jméno nebo přezdívku, brzo zjistíme, že např. Jirků máme několik a ztrácíme přehled. Já si adresy třídím podobně jako v mobilu podle příjmení a teprve pak podle křestních jmen a dalších přívlastků.

Archivace a odstraňování zpráv

Stejně tak jako v adresách je potřeba mít pořádek i v přijatých a odeslaných mailech. Ani se to nezdá, ale když ne za měsíc, tak za rok je jich  několik desítek, ne-li stovek. A to nepočítám spamy.

Nejjednodušším způsobem je maily po určité době ručně vymazat a důležité zprávy nebo jejich přílohy si někam trvale uložit. Máme-li korespondence více, lze si nastavit automatickou archivaci a stanovit interval odstranění starých položek v „Nástroje/Možnosti/Jiné“. Celý program Outlook je sestaven i na profesionální použití s tisíci položkami, takže umožňuje i mnoho dalších variant.

Spamy

Neštěstím pro elektronickou poštu jsou nevyžádané e-maily neboli spamy. Než se stane vaše adresa veřejně známější lze spamy likvidovat ručním vymazáním. Já jich dostávám přes padesát denně. To se již vyplatí pořídit si antispamový program. Nechá se za určitých podmínek stáhnout i zdarma.

Maily to nekončí

Mladší generace používá k písemnému dorozumívání pomocí počítačů dnes asi více Facebook nebo zprávy pomocí Skype. Obojí jsem vyzkoušel. Dosud jsem však nenarazil na partnera z naší generace a tak to ani nebudu rozvádět.

Příští článek: MÁTE SVOJE WEBOVÉ STRÁNKY

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.