ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

8. Počítače zvyšují duševní aktivitu seniorů

20.03.2009 17:49

/album/fotogalerie/zeptejte-se-vnucky-k-c-8a-jpg/Na rozdíl od jiných témat jsem u počítačů neváhal, zda je zařadit do tohoto seriálu. Splňují obě podmínky Dr. J. Murphyho pro udržení duševního mládí, tj. neustále vyvíjet nějakou činnost a zajímat se o nové poznatky. V dnešním článku rozebírám důvody, proč se senioři zajímají méně o výpočetní techniku a jak to řešit.

V dnešním článku rozebírám důvody, proč se senioři zajímají méně o výpočetní techniku. Paradoxem ovšem je, že náš článek vychází v elektronické podobě, takže toto téma budou číst jen ti, kteří přesvědčovat nepotřebují. Snad nám to alespoň pomůže ujasnit si vliv počítačů na duševní aktivitu seniorů.

Senioři a junioři se vždycky něčím odlišovali – oblečením, délkou vlasů a vousů, oblíbenou hudbou, atd. V poslední době je to navíc vztah k výpočetní technice. Počítače však nejsou přechodnou módní záležitostí jako délka vlasů, ale u velké části povolání se staly nezbytnou součástí kvalifikace a v případě elektronické pošty (e-mailů) a internetu jsou již téměř nezbytnou součástí běžného života. Na obrázcích je diskuse s vnučkou a její rady k ICQ,.

 

 Když na tuto otázku přijde řeč mezi mými vrstevníky (+ 70 let), odpovídají na to obvykle: „To již pro mne není, jsem moc starý, nemám na to hlavu atd.“ Jeden veřejně známý spisovatel a publicista, kterého si jinak velice vážím, se přiznal i v novinách, že nepoužívá počítač, internet, ani e-maily a cítí se svobodný.

Ve skutečnosti je to jinak. Seniory odrazují cizí výrazy, které se ve výpočetní technice používají. Je jim nepříjemné ptát se mladších příbuzných, často vnoučat. Ze stejných důvodů se nepřihlásí ani do kurzů pro seniory. Při tom minimálně internet musí každého zajímat. Sám jsem se o tom v několika případech přesvědčil. Když jsem např. kolegům ukazoval možnost prohlídky různých míst na celém světě i zobrazení detailů kolem jejich bydliště pomocí Google Earth, byli nadšeni.

Já jsem začal používat personální počítač (PC) až v době kdy jsem dosáhl důchodového věku a změnil jsem profesi. V ní jsem potřeboval více psát, sestavovat tabulky, dělat grafy, apod., Zjistil jsem, že se bez PC neobejdu. V té době se s personálními počítači teprve začínalo. Na psaní se používal ještě starý textový editor T602, PC měly malou kapacitu a rychlost, nebyl ani internet. Koupil jsem si nějaký manuál a metodou pokus a omyl jsem to nastudoval. Často jsem si doplňoval znalosti u většinou podstatně mladších spolupracovníků.To dělám dosud. O počítači si nejraději povídám s vnoučaty a téměř vždy se poučím.

 /album/fotogalerie/zeptejte-se-vnucky-k-c-8-jpg/

Jak se naučila pracovat na počítači manželka, také v důchodovém věku, jsem již psal.: Přes křížovkářský slovník a internet, s mou menší pomocí, si osvojila hlavní zásady práce na počítači. Dnes je schopná si sama vyhledat nejen potřebné věci na luštění, ale i vybrat a rezervovat si knížky v  městské knihovně, přijmout a poslat e-mail, apod. Obrázek.:Počítačová učebna v Kostomlatech

 /album/fotogalerie/pocitacova-ucebna-pro-seniory-kostomlaty-jpg-k-c-8-jpg/

Existují také kurzy pro seniory. Jejich výhodou je výklad odborníků a širší záběr témat. Nevýhodou je, že se přednáší hodně věcí, které se někdy nevyužívají a zapomenou se. Ale důležité je začít. Počítač je jen technický prostředek, který se nakonec naučí obsluhovat každý. V příštím článku budeme hledat odpověď na častou námitku seniorů: „K čemu by mi to bylo, na nic ho nepotřebuji.“

Seznam dosud probraných témat“ Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole, I při výletech na kole je třeba hledat něco nového, Hádanky relaxují mozek i ducha, Také hádanky oddalují stárnutí, Pátrejte po svých předcích, Řekni mi co čteš …,Vyhýbejte se bulváru,

Autor: Zdeněk Vohradník, Foto: Zdeněk Vohradník

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.