ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Nechoďte zbytečně na poštu

02.03.2014 16:25

Internet usnadňuje stárnutí 10.

U místní pošty jsem nedávno potkal bývalého spolupracovníka. Šel si pro důchod. Měl s sebou doprovod, aby mu pomohl do schodů.

Nejprve jsem se zlobil na poštovní úřad, proč s těmi schody něco neudělá. Pak jsem si uvědomil, že nejde jen o poštu. Podobné je to i s bankami, úřady a dalšími institucemi. Pro mladé a zdravé je to procházka. Pro nemocné a seniory dost velký problém. Ten může rychle odstranit internetové bankovnictví.

Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví odstraní nejen chození na poštu. Hlídá nám i termíny různých plateb a podle našich pokynů je provede. Umí i řadu dalších věci. Co je k tomu potřeba:

  • ·       mít přístup k počítači, který je připojený na internet
  • ·       uzavřít smlouvu s vybranou bankou
  • ·       nechat si do této banky posílat důchod a ostatní příjmy
  • ·       dát bance jednorázově pokyn k provádění neměnných opakovaných plateb např. za bydlení, nebo souhlas s inkasem v určitém rozmezí např. za elektřinu, telefon apod.
  • ·       podle potřeby provádět jednorázové platby

Co tím získáme?

Všechny banky, po uzavření smlouvy o internetové bankovnictví, přijímají peníze adresované na váš účet, provádějí jednorázové i opakované platby podle našich pokynů, vedou detailní přehled o stavu a pohybů peněz na účtu i rekapitulace za určené období. Větší banky tak umožňují provádět většinu bankovních operací přes internet, aniž bychom opustili svůj byt. Zajišťují při tom maximální ochranu přenášených dat.

Ochrana dat

Že si musíme ochránit své klientské číslo a heslo, podobně jako platební kartu a pin kód, ví dnes asi každý. Větší banky, např. Česká spořitelna, provádí před provedením platby navíc autorizaci uživatele prostřednictvím SMS na mobilním telefonu.

Co využívá naše rodina

Internetové bankovnictví používáme od jeho vzniku. Banka si za nás pamatuje termíny čtyř trvalých příkazů k různým opakovaným platbám. V sedmi případech jsme bance dali souhlas s inkasem jen do určité výše např. za elektřinu, mobily apod.  Z domova, pomocí počítače, dáváme pokyn i ke všem jednorázovým platbám. Kartou platíme nákupy v supermarketech, benzín i většinu větších nákupů v jiných obchodech. Získáme tak detailní přehled o většině našich výdajů. Na platby v hotovosti se po čase zapomene.

Detailní přehled o hospodaření domácnosti

Na dotaz z našeho počítače nám banka obratem ukáže nejen aktuální zůstatek, ale také všechny příjmy a výdaje za vybraný časový úsek i s podrobnostmi. Pro porovnání si pravidelně měsíčně vkládám přehled plateb do tabulky v Excelu, abychom věděli, „kam ty peníze mizí“. Má to svůj význam i pro meziroční srovnání různých výdajů např. za bydlení, benzín, telefon, elektřinu apod.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.