ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Nebojte se nové techniky

18.02.2012 17:24

Seriál: Život po sedmdesátce 7

Dnešní generace se od našich rodičů a prarodičů odlišuje v mnoha směrech. Největší rozdíl je však v používání moderní techniky.

Naši rodiče vystačili celý život s jednoduchými elektrospotřebiči a až ke stáří si pořídili elektrickou pračku, varnou konvici a mikrovlnnou troubu. My jsme se museli během krátké doby naučit ovládat mobilní telefon, digitální fotoaparát, myčku nádobí, počítač, internet, GPS navigaci a další technické prostředky. Moderní přístroje však mají smysl jen tehdy, když nám slouží nebo zpříjemňuje život. Uvedu několik příkladů.

Široké možnosti komunikace

Dobrou ukázkou jsou nové způsoby komunikace. Výhody mobilů pro seniory jsou tak výrazné, že je ani nemusím popisovat. Dnešní senior však pomocí mobilu nejen telefonuje, ale posílá i SMS a MMS. Z počítače píše maily a mluví zdarma se vzdálenými partnery pomocí SKYPE. Tento program umožňuje i video hovory a další komunikaci.

To jsou všechno věci, které snižují společenskou izolovanost starého nebo málo pohyblivého člověka. Někdy se mi zdá, že zapomínáme i psát. Výjimkou je asi manželka, která vedle uvedených způsobů komunikace stále ještě a ráda píše ručně dopisy. Píše téměř kaligraficky a vtipně, takže je adresáti rádi čtou.

Fotografování mobilem

Lidé fotografují mnoho let. Digitální fotoaparáty však do toho vnesly, svojí jednoduchostí, nový rozměr. Dnes je však možné fotit i mobilem. Fotoaparát často zapomeneme, mobil však máme u sebe téměř pořád. Bohužel se tím dále zvětšuje množství obrázků, kterých máme dost i z klasických fotoaparátů.

Mým posledním výkonem v tomto směru bylo, že jsem začal nejen fotit pomocí mobilu a odesílat obrázky (MMS), ale naučil jsem se i přetáhnou fotky z mobilu do počítače. Tam je možné je dále zpracovat. Podrobnosti si můžete přečíst v článku na https://vohradnik.webnode.cz/news/digitalni-fotografie-v-pocitaci/

Technika pro zahrádkáře

Velký pokrok je však i v prozaičtějších věcech jako je např. sečení trávy. Jsem zahrádkář a tak vím jaký je dnes problém s trávníkem. Za mého mládí byla tráva dost vzácná surovina pro chov domácích zvířat a tak vše bylo vzorně vysekané ručně kosou. Byla to však dost namáhavá práce.

Dnes se však používají moderní sekačky, které nahrazují kosu, hrábě, vidle a vozík na dopravu. Jde o motorové sekačky s pojezdem, případně s mulčováním. Letos na podzim jsem použil sekačku i na sběr listí. Usnadňuje to dost nepříjemnou práci.

Technický pokrok se nezastavil ani před kuchyní.

Hitem posledních let jsou myčky nádobí. Společně s automatickými pračkami patří k  technicky nejsložitějším přístrojům v domácnosti. Přestože se v poslední době čím dál více mužů pokouší o vaření, zůstávají myčky a pračky doménou žen. Baví se o programech a o používaných chemických prostředcích docela zasvěceně.

Předmětem zájmu mužů je jiná novinka z této oblasti – zahradní grily. Muži ovládají nejen technickou stránku elektrických nebo plynových grilů, ale i různé recepty na pochoutky, které lze na nich připravit. Když jsem poslouchal, jak se kolegové senioři vyznají i v různých druzích masa a ostatních surovin na grilování, cítil jsem se trochu méněcenný. Nabídka venkovních grilů je velice široká. Viděl jsem u jedné rozvětvené venkovské rodiny dokonce gril tak velký, že se do něho vejde i menší prase nebo několik kuřat a jiných věcí na grilování.

Informační technologie (IT)

Nejspeciálnější záležitostí tohoto tématu jsou samozřejmě počítače a internet. Protože jsem v minulém roce na toto téma publikoval obsáhlou sérií článků, uvádím zde na ně pouze odkaz: https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/pocitac-v-rodine-starsich-senioru/.

Musím však upozornit, že v oblasti IT všechny informace velmi rychle zastarávají. Přicházejí další novinky jako tablety, elektronické knihy a v poslední době ultrabooky. Nad nimi dnes vrtíme hlavou, ale zítra je zaručeně také vyzkoušíme.

Příští článek se jmenuje: Pět kroků ke zdraví

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.