ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

NÁKUPY na INTERNETU II. část

26.01.2014 17:21

Internet usnadňuje stárnutí 8.

V předchozím článku jsem mluvil o nakupování na internetu trochu se snahou, přesvědčit seniory, aby se toho nebáli.

Dle ČSÚ totiž loni nakupovalo na internetu jen 5% lidí starších 65 let. U mladší generace to byla více než polovina. Proto dnes ukáži na příkladu naší rodiny, jak rozličné věci si lze pomoci internetu pořídit:

Vstupenky na kulturní programy

Před čtyřmi lety jsme s manželkou dostali k životnímu jubileu několikadenní pobyt v předvánoční Praze. Chtěli jsme toho využít také k návštěvě divadel. Byli jsme překvapeni, že jsme si mohli pomocí internetu rezervovat vstupenky předem i ze vzdáleného Hlinska.

Oplocení zahrady

Na jaře jsme se rozhodli, že rozšíříme naši zahrádku a při tom vyměníme i staré oplocení. Vzhledem k našemu věku bychom to již fyzicky nezvládli, a proto jsme se rozhodli pro profesionální firmu. Tu jsem začal hledat na internetu. Z široké nabídky jsme si vybrali tři dodavatele a z nich toho, který nabízel skutečně komplexní provedení, v přijatelném termínu a za přiměřenou cenu. Většina jednání probíhala pomocí mailů. Bránu jsme si vybrali podle obrázku na internetu. S výsledkem jsme spokojeni.

 Nazouvák ponožek

Manželka, která je po operaci kyčelního kloubu a má problémy s páteří, každé ráno zápasila s obouváním ponožek. V poslední době se neobešla bez cizí pomoci. Proto jsme hledali na internetu nějakou pomůcku. Byl jsem překvapen, když jsme objevili výrobek, který se nám na první pohled zalíbil. Byl doplněn i video šotem zobrazujícím jeho fungování. Koupili jsme ho po internetu a manželce po všech stránkách vyhovuje. Obouvá se bez cizí pomoci.

Později jsem se na internetu dočetl, že zmíněny nazouvák je „zlepšovák“ šestačtyřicetiletého strojaře Jaroslava Kučery z Moravské Nové Vsi. Oslnil s ním dokonce na mezinárodním veletrhu Iena v německém Norimberku. Za svůj nazouvák ponožek tam získal zlatou medaili a certifikát. Blahopřeji.

Kuchyňské váhy

Staré nástěnné kuchyňské váhy nám dosloužily a nikdo je neopravuje. K obnově jsme použili dvoufázový obchod tj. výběr a objednávka po internetu, placení a nákup v kamenném obchodě, v místě bydliště. Ušetřili jsme za dopravu.

 

Mobilní telefon

Mobilní telefony obvykle nekončí sešlosti věkem, ale spíše ztrátou nebo rozbitím. To byl můj případ. Přestože příliš netelefonuji, nosím ho sebou pro případ „kdyby se něco stalo“. Při výběru nového modelu mobilního telefonu jsem se proto zaměřil na výkonný vložený fotoaparát. Má to tu výhodu, že je kdykoliv k dispozici. Byl jsem překvapen, že se dnes „foťáky“ v mobilech téměř vyrovnají kvalitou fotek samostatným digitálním fotoaparátům. Alespoň pro amatéry. Nový mobil jsem si pořídil také výšeuvedeným dvoufázovým obchodem.

Fotoknihy z počítače

Od roku 2007 ukládáme rodinné fotografie z mobilního telefonu v počítači. To je však pro běžné prohlížení dost nepraktické. Proto si každý rok pořizujeme tištěnou fotoknihu, pomocí programu staženého z internetu. Dvanáct nejlepších fotografií z nich pak umísťujeme do nástěnného kalendáře. Přes internet si dáme občas vytisknout i jednotlivé fotky pro známe, kteří nemají počítač.

Doporučení k ochraně při nákupu posbíraná na internetu

Na závěr jsem pro nedůvěřivé seniory posbíral na internetu doporučení k ochraně internetového nakupování:

  • ·                 Zjistěte, zdali obchodník na www stránkách poskytuje své identifikační údaje a uvádí nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky. Ze zákona je tak povinen.
  • ·                 Buďte pečliví při vyplňování objednávky a při zadávání bezhotovostní platby. Jde-li o váš první nákup, volte jako způsob platby raději dobírku. Uschovejte si potvrzení o objednávce.
  • ·                 Při převzetí zásilky od dopravce zkontrolujte neporušenost obalu zásilky. Porušenou zásilku nepřebírejte. Cena za zásilku musí odpovídat té, kterou vám obchodník potvrdil.
  • ·                 Při nákupu přes internet máte ze zákona právo, jako u většiny zboží, od smlouvy odstoupit do 14 dnů od jeho převzetí.
  • ·                 Pokud nakupujete opakovaně, snažte se využívat služeb obchodů, se kterými jste byli spokojeni v minulosti.
  • ·                 Pozitivní zkušenost, ať již Vaše nebo Vašich přátel, je největší zárukou bezpečného nákupu

Příští článek se jmenuje: prodej pomocí INTERNETU

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.