ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

KONTAKTY POMOCÍ FOTEK

15.02.2013 14:40

Jak vycházet s mladší generací 5
K udržování sounáležitosti v širší rodině patří podle našich zkušeností i vzájemná výměna fotografií. V době digitálních fotoaparátů a moderních mobilů to již není problém.

Fotografie vhodně doplní vypravování o různých událostech a jsou zajímavou informací i v případě když se s dětmi nebo vnuky nemůžeme sejít osobně. Osvědčuje se nám to zejména při dlouhodobějších pobytech vnoučat mimo domov. Snadno se posílají jako příloha e-mailů nebo jako MMS. Pokud s příbuznými máte spojení po facebooku, je to ještě snadnější.
Co se záplavou digitálních fotografií
Zavedení digitálních fotoaparátů a moderních mobilů však mělo za následek, že se nám v počítači postupně nahromadilo velké množství obrázků. V nich je obtížné se orientovat. Tříděním fotografií na počítači jsem se však již zabýval dříve v seriálu „Počítač v rodině starších seniorů“ v článku DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE V POČÍTAČI. Viz https://vohradnik.webnode.cz/news/digitalni-fotografie-v-pocitaci/. Proto se nebudu opakovat.
Rodinné události v uplynulém roce
Také prohlížení fotek umístěných na počítači není ideální. Vzpomínáme někdy na klasické fotografie uspořádané v albech nebo uložené v zásuvce. V nich se ještě dnes přehrabují již dospělé vnučky.
Proto jsem již před několika lety uvítal možnost připravit si na počítači a následně vytisknout účelově uspořádaná fotoalba. Jedním z nich jsou u nás tzv. Rodinné události. Je to fotokniha do které vybíráme fotky za uplynulý rok a třídíme je podle různých výročí, setkání a jiných příležitostí – v našem případě je to necelá stovka fotografií na 26 stranách. Je to jakási kronika událostí za uplynulý rok v širší rodině. Proto je dáváme i rodinám dcer.
Tato prezentace získala v rodině značnou oblibu a již i vnučky nám do ní posílají své příspěvky. Fotoalba se snadno převážejí a ukazují zájemcům. Podobně lze udělat fotoalbum např. k padesátinám, o svatbě apod.

Nástěnný kalendář
Dvanáct nejlepších obrázků z „Rodinných událostí“ umisťujeme do nástěnného kalendáře, který visí celý rok u nás v kuchyni. Na každý měsíc jeden obrázek. Máme tak dojem, že je u nás stále někdo na návštěvě. Trochu problém máme s tím, abychom na něco nebo někoho nezapomněli.
Příští článek se jmenuje: HOLKY NA VDÁVÁNÍ?

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.