ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

9. K čemu je užitečný počítač v rodině důchodců

20.03.2009 17:51

/album/fotogalerie/rodinne-udalosti-k-c-9-jpg/Častá odpověď seniorů na otázku proč nemají zájem o počítač zní: „K čemu by mi to bylo, na nic ho nepotřebuji.“ Udělali jsme si proto doma malou inventuru toho, k čemu používáme počítač u nás, v domácnosti důchodců +- 70 let. Nyní uvádím výsledek naší inventury:

Počítač pomáhá naší paměti. Po jednoduchém nastavení nás počítač např. upozorní, kdy máte jít na povinnou lékařskou prohlídku řidičů. Můžeme mu i určit, s jakým to má dělat předstihem. Stejně tak nás bude po jednorázovém nastavení každý rok upozorňovat na výročí svatby nebo svátků a narozenin příbuzných a známých. Můžete tam vložit i další termínované úkoly z různých oborů. Např. kdy stříkat proti škůdcům lísku, termín splátky stavebního spoření, preventivní prohlídka u zubaře, technická kontrola auta, konec záruční lhůty dražších výrobků atd.

Na internetu najdeme důležité informace o nemocech, lécích a léčení. Ani nejsvědomitější lékař nemá tolik času, aby Vás podrobně informoval o všech příznivých i vedlejších účincích léků, o všech faktorech vaší nemoci, o průběhu operace, pooperační péči atd. I kdyby to udělal, tak si to všechno stejně člověk nezapamatuje. Vyplatí se podívat na internet, kde publikují odborníci ze specializovaných pracovišť a nalezneme tam mnoho cenných rad. Naše rodina to dost často využívá. Uvedu jen poslední případ. Manželka byla před několika měsíci na operaci karpálního tunelu (lidově karpály). Je to dost rozšířená nemoc a existuje kolem toho spousta fám. Docela se nám ulevilo, když jsme si přečetli několik odborných lékařských pojednání.

Cestujeme pomocí počítače. Na počítači jsou stále k dispozici aktuální jízdní řády, lze si zde vyhledat auto trasy, cyklotrasy nebo turistické stezky. K dispozici jsou popisy různých památek, přírodních i jiných zajímavostí. Webové stránky má dnes každá vesnička. Až při psaní tohoto textu jsem se dozvěděl, že na internetu existují také  virtuální panoramatické fotografie, které umožňují návštěvníkovi libovolný pohled všemi směry, přibližování či oddalování objektů atd. Pokud jste např. nebyli v Novém městě nad Metují jako já, můžete přiložením myši na obrázek absolvovat během několika desítek vteřin virtuální prohlídku jejich překrásného náměstí, zámku a okolí apod. Je to velice zajímavé a vzbudí to ve vás chuť se na místo podívat v reálu.

 

Počítač nám pomáhá uspořádat velké množstvím fotografií z digitálního fotoaparátu. Různé počítačové programy umožňují nejen úpravu obrázků, ale také jejich třídění, abychom se v nich alespoň trochu orientovali. Také prohlížení fotek na obrazovce je mnohem působivější než na malé fotografii. My si děláme již podruhé výběr rodinných fotografií za uplynulý rok do tištěné knížky „Rodinných událostí“. (Viz fotografie.)  Kniha má omezený počet stran a proto je výběr dost náročný.. Letos jsem z toho vybral ještě 12 nejlepších snímků do nástěnného kalendáře. Podobně se nechá dělat výběr fotografií k nějakému výročí např. k 18. narozeninám vnučky apod.

Domácí evidence na počítači. Podle našich zkušeností je dobré si zapisovat do počítače roční spotřebu elektřiny, studené a teplé vody, tepla, plynu apod.ve fyzických jednotkách i v Kč. Pak si můžete spočítat jak se při současném zdražování na vyšších nákladech podílí vlastní spotřeba nebo ceny. Není to samoúčelné. Např. po předloňském zateplení domu a výměně oken bylo vidět velmi zajímavé úspory plynoucí z této modernizace. Na jaře, když jsme vyhodili starý mrazák, jsme byli překvapení velkým snížením spotřeby elektřiny. Kdo si rád hraje s počítačem jako já, může si k tomu sestavit i grafy.

  /album/fotogalerie/graf-k-c-9-jpg/

Sám jsem byl překvapen při zmíněné „inventuře“na co všechno počítač používáme. Zabralo by to spoustu místa. Proto v další části budu pokračovat jen ve zkrácené formě a také se zmíním o negativních vlivech delšího používání počítačů.

 Autor: Zdeněk Vohradník, Foto: Zdeněk Vohradník

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.