ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Jak zůstat v duchu stále mladý

27.11.2011 10:01

Stručný obsah dříve publikovaných článků

V roce 2009 jsem napsal sérii 15 článků - rad na téma Jak člověk zůstane v duchu stále mladý. Byly určeny kolegům seniorům, kteří si po skončení zaměstnání organizují novou náplň života.

Obsah těchto článků se však týká i seniorů, kteří jsou v důchodu již delší dobu. Svědčí o tom i naše statistika, podle které si tento seriál otevřelo téměř 14 tisíc čtenářů, z toho ještě letos, po třech letech, 3 tisíce návštěvníků webu.

Abych novým zájemcům usnadnil orientaci, napsal jsem stručný obsah jednotlivých statí. Obdobný přehled vyšel také na stránkách spřáteleného webu Klub seniorů https://new.seniorklub.cz/

-X-

 „Tělesné funkce a reakce se s přibývajícím věkem zpomalují, ale člověk zestárne teprve tehdy, když ztratí zájem o život“ říká J. Murphy, Proto jsem vybral pro seniory několik námětů, které pomáhají k udržení kondice i v důchodovém věku.

Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole

Jednou z mých prvních příprav na důchod bylo, že jsem si koupil nové jízdní kolo. Protože jsem do penze šel později, začal jsem pravidelně jezdit až ve věku 65 let. Dnes v 77 letech stále jezdíme v čtyřčlenné skupině na středně dlouhé výlety.

Je pozoruhodné, kolik se za tu dobu objevilo nových cyklistických stezek a jak se zlepšilo značení cyklistických tras. Cestování na bicyklu je stále pohodlnější a zajímavější.

Cyklistika pro naše účely však neznamená „honění“ kilometrů až do fyzického vyčerpání. Při jízdě je třeba také aktivně vnímat okolní přírodu, zastavit se na pěkných vyhlídkách, vystoupit na rozhlednu, potěšit se nově upravenými vesnicemi a městečky atd.

Také hádanky oddalují stárnutí

Ne každý může jezdit na kole nebo jinak cestovat. Jsou období kdy to ani nejde. Pak je dobrou relaxací pro mozek luštění křížovek, hádanek, osmisměrek, dokreslovek apod. Manželka se dokonce až v důchodu stala členkou místního hádankářského spolku Rychtář. Tím se, kromě požitku z luštění, dostává pravidelně i do společnosti stejně naladěných lidí různých věkových kategorií a povolání.

Řekni mi, co čteš …

Při odchodu do důchodu se hodně lidí těší, že budou mít více času na čtení. Je to pravda. Já jsem četl od útlého mládí téměř vše, co se mi dostalo do rukou. Později, při výkonu časově náročnějšího povolání, jsem značně omezil beletrii a začal se téměř výhradně věnovat populárně vědecké literatuře. To mi zůstalo i v důchodu.

Dnes mne zajímají nejen novinky ve výzkumu vesmíru, v mikrokosmu, v genetice apod., ale i různé záhady dosud vědecky nevysvětlené jako je psychotronika, astrologie atd. Jelikož se zajímám také o intuici a podvědomí, přečetl jsem téměř všechny do češtiny přeložené knihy Dr. J. Murphyho.

Zahrádkaření přináší spoustu drobných radostí

Podobně jako v předchozích částech seriálu nejde ani zde o rady zahrádkářům co a jak pěstovat. Jde o to, jaký způsob zahrádkaření pomáhá našemu záměru – oddalovat stárnutí. Již z toho vyplývá, že zahrádkaření je možné dobře vykonávat jen jako koníčka.

Znám dost lidí, kteří sekají trávník nebo jinak pečují o zahradu jen kvůli sousedům, nebo proto, že má manželka silnou vůli. Pak je to nepříjemná práce, od které bolí v zádech. Zahrádkář si naopak při práci na zahradě protahuje tělo, vyčistí si hlavu, dýchá čerstvý vzduch, raduje se z pěkně posekaného trávníku nebo rozkvetlého záhonu a při tom si krásně odpočine.

Kupte si pejska a nebudete sami

O psech již bylo napsáno mnoho knih. Proto se zde zaměřuji jen na to, jak nás pejsek pomáhá udržet v aktivním životě a oddaluje tělesné i duševní stárnutí. Stane se velmi brzo členem rodiny a záhy se mu podřizuje chod celé domácnosti. Takto to alespoň proběhlo v naší rodině.

Z obsáhlejšího textu uvedu jeden charakteristický příklad polidšťování psů:

O svých miláčcích si dovedou povídat nejen paničky. Někdy jsem se setkával s kolegou, který měl také mopse. Při trumfování se, co náš pes dokáže, jsme se dostávali až do oblasti sci-fi. Já jsem se např. chlubil, (ale byla to pravda), že si náš Ozzyk pamatuje, kam manželka chodí do sauny, a dovedl mě za ní přes několik přechodů a křižovatek. On zase tvrdil, že jejich pes zná hodiny. Dvakrát týdně s ním chodí naproti manželce do práce. Mops přesně ve tři hodiny v určené dny již čeká u dveří.

Ani v seniorském věku nezapomínejte na cizí jazyky

Po publikování článku o hádankářích mi dvě čtenářky připomněly, že ve stáří lze trénovat mozek také učením se jazyků. Měly pravdu, mozek lze trénovat i jinak než hádankami, ale jazyky mají zvláštní význam.

Článek o tom jsme napsali společně s JUDr. Irenu Novotnou. Ta k tomu v úvodu říká:

„Obecně se tvrdí, že učit se cizí jazyk zvládnou jen mladí lidé, protože jsou lépe schopni přijímat nové informace. Myslím, že je to jen předsudek. Učit se novým dovednostem může každý, pokud má chuť, vůli a touhu věnovat svůj volný čas učení. V současné době to není nic nemožného. Např. v knihovně je možné si půjčit učebnici, která nás pomocí obrázků provede základy angličtiny, němčiny, francouzštiny,… aniž bychom museli biflovat slovíčka a fráze, jak jsme byli kdysi ve škole zvyklí. …“

Počítače zvyšují duševní aktivitu seniorů

Častá odpověď seniorů na otázku, proč nemají zájem o počítač, zní: „K čemu by mi to bylo, na nic ho nepotřebuji.“ Udělali jsme si proto doma malou inventuru toho, k čemu používáme počítač u nás, v domácnosti důchodců + 70 let. Toto je výsledek:

  • Počítač pomáhá naší paměti. Po jednoduchém nastavení nás počítač např. upozorní, kdy máte jít na povinnou lékařskou prohlídku řidičů nebo na jiný terminovaný úkol.
  • Na internetu najdeme důležité informace o nemocech, lécích a léčení.
  • Cestujeme pomocí počítače. Na počítači jsou stále k dispozici aktuální jízdní řády, lze si zde vyhledat auto trasy, cyklotrasy nebo turistické stezky.
  • Počítač nám pomáhá uspořádat velké množstvím fotografií z digitálního fotoaparátu.
  • S pomocí počítače se snadněji a rychleji luští hádanky
  • Domácí evidence na počítači. Podle našich zkušeností je dobré si zapisovat do počítače roční spotřebu elektřiny, studené a teplé vody, tepla, plynu apod. ve fyzických jednotkách i v Kč. Stejně tak měsíční příjmy a výdaje na sporožirovém účtu nebo naměřené hodnoty krevního tlaku, hmotnosti atd. Paměť na to nestačí a papíry se ztratí.
  • Dopřejte si občas malou výstřednost

Vedle zájmů a koníčků, které vyžadují více času, je si potřeba i v seniorském věku občas dopřát krátkodobé rozptýlení od všedních starostí. Nejde o výstřednosti v pravém slova smyslu, spíše jen vzhledem k našemu věku. Některé uváděné věci jsou pro mladší generaci dost běžnou záležitostí, ale ve věku 70+ již vyžadují i trochu odvahy.

  • Před dvěma lety jsme se s manželkou a bratrem ze dne na den rozhodli, že podnikneme vyhlídkový let malým letadlem nad naším krajem.
  • Do kina již mnoho nechodíme. Stále častěji jsme slyšeli o multikinech, a proto jsme se za ním vypravili do krajského města.
  • Pod naší zahradou je velký rybník. Jednou za několik let se stane, že plocha za bezvětří rychle zamrzne, takže je jako zrcadlo. Pak neodoláme a vyrazíme si zabruslit. Obvykle tři generace.

 

Tento text je ukázkou z obsáhlejších článků seriálu „Jak člověk zůstane v duchu stále mladý“. Byly určeny kolegům seniorům, kteří si po skončení zaměstnání organizují novou náplň života.

Celé články naleznete na těchto adresách:

https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady/

https://www.tretivek.cz/index.php?s=vohradník,

 

Autor: Zdeněk Vohradník

vohradnik@hlinecko cz,

www.vohradnik.webnode.cz

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.