ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

MŮJ DŮM - MŮJ HRAD 6

10.01.2011 10:01

K důstojnému životu ve stáří patří také přiměřená úroveň bydlení. Zdůrazňuji to i známým výrokem řeckého filozofa Diogena v podtitulku.Lidé nás ve stáří posuzují nejen podle vzhledu, o čemž  jsem psal v minulém článku, ale také podle toho v jakých podmínkách žijeme.

Důležitý je první dojem.

Nemám při tom na mysli rezidence nebo apartmány, ale obyčejný panelákový byt nebo řadový domek. Důležitý je již první dojem. Dobře nepůsobí vyrudlá jmenovka u dveří, poškozená a oprýskaná schránka na dopisy, z poloviny stažené nebo poškozené rolety či záclony, skladiště bot přede dveřmi atd. Zlepšit tyto věci mnoho nestojí a hodně nám to zlepší image.

Včasná modernizace bytu

Přes všechny nářky na nedostatek peněz se většina lidí snaží připravit na stáří i náročnějšími úpravami bytu. Začíná se s tím obvykle, když odejdou děti z domova. V přeplněném bytě s nedostatkem místa zůstanou rodiče opět sami jako na začátku manželství. Minimálně jeden pokoj po dětech zůstane volný. Někdo se přestěhuje do menšího bytu, někdo použije dětský pokoj na jiné účely. My jsme z něho udělali pracovnu, kde vévodí počítač u kterého se během dne střídáme.

Ještě před odchodem na důchod bylo nezbytné provést úpravy bytového jádra. Pak přišly na řadu podlahové krytiny. Nedávno jsme absolvovali opravu fasády, zateplení domu a výměnu oken. Podobně postupovala i většina našich příbuzných a známých. Připomínám však, že to vše neproběhlo najednou, ale trvalo to přes 15 let.

Dojde i na obnovou spotřebičů

Další záležitostí je postupná obnova domácích spotřebičů., které během manželství dosloužily nebo zastaraly. S tím bývá v rodinách seniorů často problém. Někdo se jen těžko loučí s letitým spotřebičem, který stále ještě „funguje“.

Jedním z našich prvních domácích pomocníků byl vysavač prachu. Po letech jsme zjistili, že se sice stále točí a hlučí, ale s odstraňováním prachu a filtrací to bylo horší. Proto jsme ho nahradili moderním luxem. Podobně bych mohl meditovat nad dalšími výrobky. Postupně odcházely letitý sporák, pračka a další spotřebiče.

Náš byt – náš sklad?

Podobně jako se neradi loučíme s dosluhujícími výrobky neradi vyhazujeme i jiné věci, které by se ještě „mohly hodit“. Proto se v bytech seniorů často hromadí různé sklenice, krabičky, časopisy apod., ale také obnošené boty, prádlo a oblečení. Parafrázoval bych známý výrok „můj dům – můj hrad“ na „můj byt – můj sklad“. Zaplňuje to skříně, zásuvky, sklepy, garáže, půdy atd. Občas je nutné udělat pořádek i v těchto prostorách.

Zvykáme si na nové druhy výrobků

Během důchodu se stále objevují i  zcela nové spotřebiče. Některé měly raketový nástup – např. téměř v každé domácnosti seniorů najdeme rychlovaznou konvici a mikrovlnnou troubu. Při tom ještě nedávno se vedly diskuse o tom, zda mikrovlny neškodí lidskému zdraví. Podobné to je s mobilními telefony. Ani těm není potřeba dělat reklamu.

Na druhé straně ve vybavení domácností důchodců stále chybí počítače. Na průměrných 100 domácností připadá v ČR 72 počítačů, u důchodců je jich jen 20. Počítačům jsem věnoval celý seriál článků a proto to nebudu dále rozebírat. Připomínám jen, že počítač zvýší vaše sebevědomí a získá vám vážnost i v okolí. Pokud máte zájem můžete se podívat na https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/pocitac-v-rodine-starsich-senioru/

Příští článek se jmenuje Udržujte si duševní svěžest

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.