ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

DŮSTOJNĚ DO DŮCHODU 3

22.12.2010 16:42

Autor článku: Zdeněk Vohradník

Jednou z prvních situací, kdy se přímo hmatatelně setkáme s důsledky stáří, je ukončení pracovního poměru v souvislosti s dosažením důchodového věku.

Většina seniorů s tím počítá a se zaměstnavatelem se předem dohodne o způsobu a termínu ukončení práce. U některých lidí, zejméu těch, kteří ještě nechtějí z různých důvodů zůstat doma, může nastat situace, že zapomenou na svoji důstojnost. Přímo se vnucují do dalšího zaměstnání. Kvůli penězům přijmou jakoukoliv práci. Připomenu to na dvou příkladech.

Umění včas odejít

Vzpomínám si na jednoho spolupracovníka, který zastával ve firmě významné postavení. Když však nastal čas odchodu do důchodu, vznikl problém - šéf měl za něho již náhradu, ale on z určitých důvodů nechtěl být doma. Po nějakých jednáních začal dělat uniformovaného strážného. Seděl v administrativní budově, kde před tím pracoval. Nic proti povolání strážného, ale přes vrátnici chodili domácí i zahraniční návštěvy, se kterými před tím jednal jako jejich parter. Bylo to trapné všem kolem.

Nemusí jít ani o zaměstnání. Také některé zájmové činnosti lze vykonávat jen do určitých fyzických dispozic. Konkrétně může jít např. o zpěv v amatérském souboru. Tam vznikají problémy toho druhu, že starší člověk v určitém věku již svým hlasem snižuje kvalitu zpěvu celého sboru. Pokud není dostatečně kritický, nebo to nepozná, vzniká nepříjemná situace, jak ho na to šetrně upozornit.

S podobnými případy se můžeme setkat i v pořadech a článcích o umělcích a význačných osobnostech.

Váš duch do důchodu nepatří

Snadnější to mají senioři, kteří brali zaměstnání jen jako zdroj příjmu a příliš k němu nepřilnuli. Znám i lidi, kterým se již v práci tak nelíbilo, že odešli při první příležitosti do předčasného starobního důchodu. Nyní dělají na vedlejší pracovní poměr to co je baví.

Pro velkou část lidí je však penze velká změna a proto mají z nové situace určité obavy. Koho ze čtenářů odchod do důchodu teprve čeká, nebo kdo si tuto situaci chce připomenout, doporučuji článek „V důchodu se nám otvírají nové možnosti“ na adrese

https://www.tretivek.cz/201001/jak-byt-v-duchodu-stastny-a-spokojeny-1/

Pro jakoukoliv situaci však zdůrazňuji s Dr. J. Murphym, "Nikdy nepřipusťte, aby váš duch odešel do důchodu. Buďte stále přístupni novým myšlenkám a nápadům." Uvědomte si, že jste desítky let poctivě pracovali, starali se o své rodiče, vychovali děti, pomáhali s vnoučaty atd., takže můžete vstoupit do nové životní etapy se vztyčenou hlavou a s dalšími plány do budoucna.

Příští článek se jmenuje: i v důchodu myslete na zadní kolečka

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.