ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

NEŠKOĎTE SVÉMU ZDRAVÍ 11

19.02.2011 16:34

Autor článku: Zdeněk Vohradník

K důstojnému stárnutí přispívá velkou měrou zdraví. Návodů jak o něj pečovat najdeme všude velké množství. Proto přicházím s obráceným pohledem – jak svému zdraví neškodit.

 Zdraví je velký dar – proto si ho při každé příležitosti vzájemně přejeme. Na dobré rady však lidé příliš nedají. Neměli bychom si proto alespoň zbytečně škodit. Uvedu několik běžných případů, které však neškodí si připomenout.

Kuřák v nemocnici

 Škodlivost kouření je zbytečné komentovat. Mně na něm nejvíc vadí to, že nikotin poškozuje zdraví nejen konzumentům cigaret, ale i lidem v okolí. Od kuřáků je to velká bezohlednost. Nedávno jsem u jednoho známého poznal, že kouření může působit velké potíže i kuřákovi. Po operaci páteře se stal částečně nepohyblivý a zotavoval se v rehabilitačním zařízení. Nedostatkem nikotinu snad trpěl víc než těžkou nemocí. Bylo neuvěřitelné, co všechno podstoupil, aby se dostal k cigaretě.

Alkohol v malém množství neškodí, ale ….

Zdraví neuškodí jedno pivo po obědě nebo po nějakém pracovním nebo sportovním výkonu. Podobně je to se sklenkou vína nebo kalíškem alkoholu. Nebezpečí je v tom, že alkohol v malém množství sice neškodí, možná i prospívá, ale musí se dát pozor na jeho snadnou návykovost.

Mám s tím vlastní zkušenost. Před léty, po operaci žlučníku, mi kdosi poradil pít pivo. Pomohlo to, brzo jsem měl chuť k jídlu bez větších problémů. Ale také čím dál větší chuť na pivo. Pil jsem již tři lahve denně a ráno jsem se probouzel s  chutí na další. Proto jsem toho rychle nechal.

Nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu

To považuji za největší prohřešek proti zdraví nás seniorů. S věkem rostoucí pohodlnost, kdy se nám nechce opustit byt, často zakrýváme tím, že nemůžeme z různých zdravotních důvodů. Každý to musí posoudit sám, ale když ven skutečně nemůžeme, měli bychom vykonávat alespoň nějaký pohyb u otevřeného okna, na balkóně apod. Podrobnosti jsou uvedeny v článku č. 9 Pohyb je život.

Jednostranná strava

Nejsem příznivcem štíhlé linie za každou cenu, neuznávám ani některé redukční diety, nevěřím „vědeckým“ informacím o škodlivosti vajec, mléka, živočišných tuků, atd. - zde se raději řídím zdravým rozumem. Za škodlivou v tomto směru považuji jednostrannou stravu. Podrobnosti byly v minulém článku č. 10.

Obezita

Její negativní vliv na zdraví dnes není třeba popisovat. Existuje také spousta návodů na štíhlou linii. Jen bych připomenul jeden donucovací prostředek. Kupte si elektronické váhy, a pokud je máte, dejte je na viditelné a dostupné místo v byte. To vás přiměje se občas na ni postavit a zpytovat svědomí.

Spěch

Naší nervovou soustavu ovlivňuje nejvíce stres. Stresové situace si často vyvoláváme sami zbytečným spěchem. Spěchu můžeme snadno předejít tím, že vstaneme v čas, na cestu nebo jinou činnost si necháme dostatečnou rezervu. Většinou se nic nestane, když nějakou práci, na kterou máme málo času, odložíme.

Ještě připomenu výrok J. A. Komenského: „Veškeré kvaltování, toliko pro hovada dobré jest.“ Vzpomínám si, že jeden kolega, který měl kdysi toto heslo pověšené ve své kanceláří, ho musel odstranit, protože prý odporovalo zásadám socialistického soutěžení. Podle jedné dámy ze současnosti je to prý heslo pro lenochy. Tak si vyberte?

Příští článek se jmenuje: pomáhejte své paměti

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.