ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

LZE VŮBEC STÁRNOUT DŮSTOJNĚ? 1

06.12.2010 10:20

Autor článku: Zdeněk Vohradník

 

Podle Agentury sociologických výzkumů důstojný život ve stáří očekává jen 17 procent Čechů. Také já znám řadu lidí, kteří o důstojném stáří pochybují.

Sám si to však nemyslím. Využil jsem proto poznatků z knih učitele pozitivního myšlení Dr. J. Murphyho i svých životních zkušeností (+75) a sepsal několik rad a návodů k tomu, jak si uchovat důstojnost i ve stáří. Nejde o nic objevného, spíše o známé věci, které si je třeba občas připomenout nebo se na ně podívat z jiného úhlu pohledu.

Úcta k seniorům a zákony

Dříve existovala přirozená úcta ke starým lidem. Dnes nám po formální stránce obecné principy lidské důstojnosti zajišťují Listina základních práv a svobod, ústava i další zákony. Předpoklady pro svůj vlastní pocit důstojnosti si však musí vytvořit každý sám.

Důchodem život nekončí

Nejprve je třeba se vyrovnat se svým věkem. Musíme si uvědomit, že důchodový věk neznamená konec života, ale jen začátek jeho nové etapy. V ní máme příležitost dělat to, po čem jsme toužili, když jsme se věnovali zaměstnání a starali se o rodinu. Tělesné funkce a reakce se s přibývajícím věkem sice zpomalují, ale duševní schopnosti lze s pomocí podvědomí stále zvyšovat.

Musíme pro to něco udělat

Nic však nepřijde samo – pro důstojné stáří musíme něco udělat. Je to důležité nejen pro nás, ale i pro naše příbuzné a okolí. Sami také rádi potkáváme vrstevníky s dobrou náladou a pozitivním pohledem na svět.

Těžko však můžeme očekávat, že si nás lidé budou vážit, když nás neuvidí, protože vysedáváme stále doma. Důstojnost ztratíme i tím, že přestaneme dbát o svůj vzhled a dobré chování. Dobře také nepůsobí když senioři mluví stále o svých problémech nebo jen nadávají na poměry, atd.

Co je to důstojné stárnutí

V dalších článcích bude proto řeč o některých předpokladech lidské důstojnosti v seniorském věku. Omezuji v nich teoretické výklady a vybírám zejména praktické příklady z naší rodiny, od příbuzných a známých. Neřeším ani teoretickou otázku co je to důstojné stárnutí. Pouze připomínám, že nejde o hmotné zajištění, ale o takový způsob života, který povede k tomu, aby si nás lidé vážili.

Předchozí články

Za úvod k tomuto cyklu lze považovat i některé články uvedené v dřívějších seriálech, zveřejněných na tomto portálu:

·                    Jak člověk zůstane v duchu stále mladý

·                    Jak být v důchodu šťastný a spokojený

·                    Počítač v rodině starších seniorů“.

Pokud máte zájem do těchto článků nahlédnout, můžete je nalézt na následujících adresách:

https://www.tretivek.cz/?s=vohradn%C3%ADk

 https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/ .

Příští článek se jmenuje: STÁRNĚTE NEPOZOROVANĚ

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.