ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

3. Hádanky relaxují mozek i ducha

11.12.2008 16:43

 Soustředěný hádankář III..jpg                             

Také třetí námět začneme citátem J. Murphyho: „Tělesné funkce a reakce se s přibývajícím věkem zpomalují. Duševní schopnosti lze však s pomocí podvědomí stále zvyšovat.“

            Ne každý může jezdit na kole nebo jinak cestovat. Jsou období kdy to ani nejde. Pak je dobrou relaxací pro mozek luštění křížovek, hádanek, osmisměrek, dokreslovek apod.   Manželka se dokonce až v důchodu stala členkou místního hádankářského spolku Rychtář. Tím se, kromě požitku z luštění, dostává pravidelně i do společnosti stejně naladěných lidí různých věkových kategorií a povolání. Kroužek pořádá každý rok populární soutěž pro veřejnost, která přiláká další zájemce. Na obrázku je soustředěný hádankář při soutěži.

            Kroužky hádankářů však mají i určité riziko. Spontánně nebo i organizovaně v nich dochází k určité soutěživosti. Ta může mít i pozitivní vliv, ale luštění ve snaze vyrovnat se ostatním nesmí přinášet stres, časově příliš zatěžovat nebo vyvolávat jiné negativní reakce. Pak luštění nepřináší to pozitivní co od něho očekáváme.

            Řešení různých zadání nejen procvičuje mozek a paměť, ale přináší i pocit uspokojení při jejich zvládnutí. Je také zdrojem nových poznatků a informací. Např. jestliže pracně vyřešíte v osmisměrce název nejdelšího plovoucího mostu na světě, jistě neodoláte si o něm přečíst i nějaké podrobnosti.             Luštit lze i bez členství v nějaké organizaci; tak to dělá asi většina lidí. O materiál pro hádanky dnes není nouze. Křížovky a jiné hádanky jsou zveřejňovány ve většině novin a časopisů. Pro luštitele vychází i několik odborných časopisů.  Ani tato zájmová činnost není konzervativní, jak by se mohlo zdát. Objevují se jak nové druhy hádanek, tak nové způsoby luštění. O tom si řekneme v další části.

Z. Vohradník

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.