ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Interview ve103 letech

06.02.2011 16:59

Osobnost, se kterou byl ve věku 103 let uskutečněn rozhovor, se jmenuje PaeDr. Jaroslav Kozlík. Podle wikipedie je to český pedagog a hráč volejbalu. Do roku 1945 byl učitelem na obecných a měšťanských školách. Spolupracoval při zpracování moderní koncepce tělovýchovy na školách, která byla později zavedena celostátně.

Po válce pracoval ve Výzkumném ústavu pedagogickém. Po sovětské okupaci musel nuceně do penze. „Ke své milované pedagogice jsem se vrátil až zase po roce 1990, když mne vyhledalo pár progresivních pedagogů, kteří o mně věděli“ říká pan Kozlík. To mu bylo přes 80 let. Od roku 1990 spolupracuje s učitelskými iniciativami, jako jsou PAU (Přátelé angažovaného učení).

„Jaroslav Kozlík oslavil 103. narozeniny, ale nazvat ho starcem by se asi odvážil málokdo“, říká redaktorka LN R. Kvačková. „Někdejší učitel matematiky, kreslení a posléze i tělocviku totiž stále působí jako muž, byť starý.“

Celostránkový rozhovor v Lidových novinách se týkal hlavně jeho pedagogické práce. Ve svém věku vidí mnoho věcí s patřičným nadhledem. Vyplývá toto např. z odpovědi na otázku LN: Jaké lidi by měla škola spolu s rodiči vychovávat?

Odpověď J. Kozlíka: „Jejím cílem by měla být osobnost, která má sociální cítění, myslí tvořivě a produktivně pracuje.“

Pana Dr. Kozlíka můžeme zařadit mezi lidi, o kterých jsme psali v posledním článku této rubriky Ti nejlepší nemohou být bez práce. Pan Kozlík to vyjádřil slovy: „Ke své milované pedagogice jsem se vrátil až zase po roce 1990 …“ Tehdy mu bylo 83 let.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.