ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

HOLKY NA VDÁVÁNÍ?

20.02.2013 17:17

Jak vycházet s mladší generací 6

Máme jednoho vnuka a tři vnučky ve věku mezi 20 až 30 lety - čili „holky na vdávání“. Všechny mají přítele, ale svatby nikde. Nejsme však sami.

Svatba až po třicítce
Průměrný věk mužů při prvním sňatku byl v roce 2011 32 roků a u žen 30 let. Před deseti lety to bylo o 7 - 8 let méně. Z těchto a dalších důvodů se v České republice uskutečnilo v roce 2011 dle ČSÚ jen 45137 svateb, což byl nejnižší počet od roku 1918!
Co s tím? Z počátku se nám to nelíbilo. Ani označení přítel a přítelkyně, ale již jsme si zvykli. Já tzv. „přítelům“ říkám ženiši. Tento stav má však i své výhody. Ženiši se občas vymění a obejde se to bez rozvodu a komplikací s tím spojených. Ke všem se chováme jako ke kamarádům našich vnuček, navštěvují nás, mailujeme si atd.

Kdy bude čas na děti?
S manželkou jen přemýšlíme o tom, co se stane, až začnou vnučky uvažovat o potomcích. Budou mít naše pravnoučata rodiče s různým příjmením? Do třicítky je ještě čas. Z počátku jsme do toho chtěli mluvit, ale je to všeobecný směr i ve světě. Mimo manželství se v roce 2012 v ČR narodila víc jak polovina dětí!
Podle JUDr. D. Kovářové mj. šéfredaktorky Rodinných listů, je nyní normou matka, otec a dítě - jejich vztah neumíme ani pojmenovat. Ani zákon pro to nezná žádné označení. Je otázkou, kam takováto rodina spěje a jaké důsledky to bude mít pro celou společnost.

Ideálním věkem matky je prý 34 let
Jediní, kdo mají o ideálním věku ženy pro mateřství jasno, jsou prý američtí sociologové. Ti na základě několika studií došli k závěru, že ideálním věkem matky je 34 let. Za ideální jej považují proto, že právě v tomto životním období žena dosahuje nejlepší rovnováhy mezi zdravotním stavem, finančním a materiálním zabezpečením. Pro mladší ženy je nalézt tuto rovnováhu mnohem složitější. Píší to v magazínu https://www.uzdravim.cz/.
Češky stále víc přijímají mužský tvar příjmení
Jako by těchto komplikací v začínajících manželstvích nebylo dost, objevují se stále častěji snahy žen používat mužský tvar příjmení. Z počátku se mi to zdálo nepřirozené, ale možná, že je to jen otázka času. V televizi se dost často objevuje redaktorka Smetana a již si začínám zvykat.
Příští článek se jmenuje: ROZMAZLUJÍ PRARODIČE VNOUČATA?

Předchozí články autora naleznete na https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady2/jak-vychazet-s-mladsi-generaci/

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.