ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Google spouští bezdrátový internet ze stratosferických balonů

18.06.2013 09:17

 

S rychle se rozvíjejícím trhem mobilních zařízení prudce stoupá poptávka po rychlém a spolehlivém bezdrátovém připojení k internetu. Poslední vynález Googlu má zajistit připojení i v odlehlejších částech světa.


 Společnost Google má kreativity na rozdávání. Jejím posledním originálním počinem je snaha rozšířit internetové připojení do nepřístupných oblastí za pomocí balonů pohybujících se ve výšce stratosféry. Celou akci Google pojmenoval jako Projekt Loon. Balony budou ve výšce okolo 18-27 km, tedy vysoko nad prostorem pro letecký provoz. Pro pohyb okolo země budou balony využívat pouze přirozené proudění vzduchu, jehož směr se mění v závislosti na výšce balonu.

Konstrukční zpracování by mělo zajistit výdrž jednoho balonu po dobu více než 100 dní. O zdroj potřebné elektrické energie se starají solární panely, přičemž jsou balony vybaveny dobíjecím akumulátorem zajišťujícím noční provoz. Skupina balonů má potom vytvořit síť, v jejímž rámci si budou balony předávat informaci získanou od uživatele ze země, a budou ji doručovat na centrálu sbírající data.

Každý balon poskytuje konektivitu pro zemskou plochu o průměru okolo 40 km při přenosových rychlostech srovnatelných s mobilními sítěmi 3G. Pro příjem signálu na zemi je zapotřebí speciální anténa, jež bude reagovat na signál o frekvencích 2,4 a 5,8 GHz.

Jak tvrdí sám Google, projekt je stále zatím v plenkách, nicméně tento týden probíhal velký test balonů brázdících stratosféru nad novozélandským Canterbury.

Zdroj: IDG News Service,  Google.com/loon/ 



 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.