ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Elektrokola prodlužují aktivitu seniorů

03.06.2013 11:13

Elektrokolo je na našich silnicích stále vzácností. S jeho pomocí se však manželka vrátila do našeho cyklistického mini oddílu a jezdí s námi opět na výlety po vlastech českých. 
 

Proto vás s tímto příběhem seznámím. Patříme mezi starší seniory (+70) a  začínají u nás působit různé zdravotní potíže. V tomto případě začalo manželku bolet koleno (artróza) a postupně ho nemohla ohýbat tak, aby mohla otáčet pedálem na jízdním kole. Nějakou dobu jsme jezdili bez ní, ale dost nám to vadilo, protože manželka byla na výlety po okolí zvyklá a nám chyběla její společnost. Proto jsem uvítal první nabídky elektrických kol a loni jsem jí ho koupil k výročí svatby. Pořád je to  ještě novinka a tak o něm uvedu stručné informace.
 

Co je to elektrokolo
 
Jde o normální jízdní kolo, pohaněné elektrickým motorkem, napájeným z baterie. Baterie se dobíjí z běžné zásuvky. Lze na něm jezdit jak se zapnutým motorkem, tak bez elektrického pohonu, nebo oba způsoby kombinovat. Zájemce o podrobnosti odkazuji na internet. Při zadání hesla „elektrokolo“dostanete přes sto tisíc odkazů. Můžete se nás ptát i v komentáři k tomuto článku.
 

Jízda podle kondice
 

Protože manželka nemohla šlapat, jezdila z počátku jen na elektrický pohon. Když jsem s ním absolvoval první zkušební jízdu po okolí byl jsem překvapen, jak byla nadšená, že opět jede známými vesničkami a jak aktivně vnímala přírodu. Uvědomil jsem si opět, že při jízdě na kole nejde jen o fyzický pohyb, ale také o pohyb na čerstvém vzduchu a v krásném prostředí.
 
V „pelotonu“ jsme to zorganizovali tak, že po rovině jela s námi jako běžný cyklista a regulovala rychlost podle nás, kopečky vyjížděla vpředu, protože byla rychlejší. Na motokole vyjede kopec, kde my slézáme i na nejnižší převodový stupeň. Po nějaké době se však přiznala jak jí vadí, že nemůže šlapat, že je při jízdě pasivní a elektrokolo nazvala modernějším invalidním vozíkem.
 

Zázrak nebo silná vůle
 
Letos v červnu se však stal malý zázrak. Po absolvování lázeňské léčby náhodou uviděla rotoped, sedla na něj a zjistila, že se jí koleno po lázních značně uvolnilo a skrčí ho tak, že může prošlápnout. Trochu to bolela, ale na rotopedu pravidelně cvičila. Záhy zjistila, že to dokáže i na jízdním kole. Vrátila se do party jako rovnoprávný člen s tím, že po rovině s námi šlape a do kopečka nebo při únavě se veze. To nám všem vyhovuje.
 
Počátkem roku 2009 jsem v seriálu článků pro seniory „Jak člověk zůstane v duchu stále mladý“.uvedl také text: „I při výletech na kole je třeba hledat něco nového“. Netušil jsem, že během relativně krátké doby budu moci uvedené zkušenosti aktualizovat tímto poznatkem. 

 

Publikováno: 20.10.2010
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.