ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

3 DŮLEŽITÉ STRÁNKY NA INTERNETU

19.04.2010 10:31

Zájmy uživatelů internetu jsou značně rozličné a každý se po nějaké době specializuje na to, co ho nejvíce zajímá. Přesto jsou některé stránky, které mají širší uplatnění a vyhledává je hodně lidí. Na některé z nich upozorním v tomto článku.

Aktuální informace

Hodně lidí zajímají na internetu novinky – nejčerstvější informace z různých oblastí. Pro to je internet přímo ideálním pomocníkem. Zprávy v novinách jsou ze včerejška, denní informace se dozvíme až ve večerních zprávách, články v časopisech mají zpoždění týdny a měsíce atd. Na internetu jsou tyto informace k dispozici často po několika minutách od jejich vzniku.

K získání nových zpráv používám několik způsobů:

První jsou „Zprávy“, které jsou součástí standardní nabídky prohlížeče. Jsou členěny podle druhů. Např. Hlavní události, Svět, Domov atd. Je u nich uveden pramen, kam je možné se podívat na podrobnosti vč. obrázků, videa a dalších odkazů.

Druhým pramenem, který si je možné otevřít a nastavit podle svých představ, je sever iGoogle, který je členěn podle dalších vybraných internetových serverů. Např. Novinky.cz, Aktuálně.cz, Lidovky.cz atd. V nich jsou uvedeny nejnovější zprávy podle názoru komentátorů příslušné redakce.

Kromě toho jsem si objednal specializované informace od různých institucí. Např. průzkumy CVVM, finanční zpravodajství ČTK, burzovní zprávy Patria apod. Ty mně je posílají e-mailem. Novinky na některých serverech sbírám prostřednictvím  technologie RSS – viz minulý článek.

Jízdní řády

Naše rodina nebo příbuzní si potřebuji občas zjistit, jak se dostanou vlakem nebo autobusem do jiného místa. Stačí si kliknout do oblíbených položek, kde máme uloženou potřebnou adresu na internetové jízdní řády nebo napsat do vyhledávače „jízdní řády“. Pak si můžeme vybrat jízdu autobusem, vlakem nebo kombinovaně. Při tom je možné si určit čas, datum, počet přesedání apod. Zvlášť upozorňuji na zapsání správného data cesty. Je rozdíl jde-li všední nebo jiný den.

V Praze nebo větších městech je potřeba mít v oblíbených položkách i jízdní řády místní dopravy. Nedávno jsme to využívali v Praze. Když se člověk seznámí s principem, tak tam nalezne všechno co potřebuje.

Vyhledávání map, tras a zeměpisných údajů

Dost často při čtení zpráv narazím na cizí město nebo zemi o které toho moc nevím – např. nedávno Haiti. Pro rychlou orientaci používám „Mapy“ve standardní nabídce vyhledavače. Pro podrobnosti mám v Oblíbených položkách složku Mapy, kde mám několik webových stránek s geografickými údaji.

Dost často tam také hledám nejvhodnější trasy pro cesty automobilem, cyklostezky apod. Doporučuji používat tento zdroj, protože tam jsou aktuální údaje na rozdíl od starých automap, které vozíme často řadu let ve svém automobilu.

Internet nabízí stále větší komfort při získání informací pro naše výlety. Vedle jízdních  řádů a automobilových tras je možné použít další pomocníky :

- pomocí satelitních snímků se můžeme podívat až na zakrytý dvorek souseda nebo k Niagarským vodopádům,

- můžeme si vyvolat panoramatickou prohlídku měst a různých míst pomocí panoramatických virtuálních prohlížečů,

-  v poslední době se objevil tzv.  Street view , což jsou  panoramatické záběry z ulic Prahy a některých měst.

Když se necháte zlákat na některou z uvedených věcí strávíte o toho hodně času.

Programy divadel a kin

Příliš často to sice nepoužíváme, ale při pobytu v lázních nebo návštěvě Prahy se vyplatí vyzkoušet si hledání v programech divadel, kin a jiných kulturních nebo sportovních pořadů. Většina dnes již umožňuje si po internetu rezervovat místa. Před návštěvou Prahy jsme si dokonce vstupenky do divadla předem zaplatili a pak podle jejich pokynů vytiskli doma na tiskárně počítače.

Pokud sledujete televizní seriály upozorňuji na možnost přehrát si zmeškaný díl přímo na webových stránkách příslušné televizní stanice.

Mezi důležité stránky bychom asi zařadili každý něco jiného. Sdělte nám, prosím, v komentáři k tomuto článku, vaše oblíbené adresy.

Příští článek: FORMÁTOVÁNÍ TEXTU, TABULKY A GRAFY

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.