ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

10. DOPŘEJTE SI OBČAS MALOU VÝSTŘEDNOST 4

10.03.2012 16:48

Seriál: Život po sedmdesátce 9

Ani v osmé dekádě života se nemusíme zabývat jen vážnými záležitostmi jako je stárnutí, zdraví, životospráva apod. Moje poslední rada v tomto seriálu proto zní: Dopřejte si občas, i ve vyšším věku, malou výstřednost.

V našem případě již nejde o výstřednosti v pravém slova smyslu. Spíše se jen jedná o neobvyklosti vzhledem k věku. Některé z popisovaných skutečností jsou totiž pro mladší generaci dosti běžnou záležitostí, ale ve věku 70+ již vyžadují i trochu odvahy.

Chytání pstruhů v Polsku

V létě nás příbuzní, kteří bydlí blízko hranic, vzali na výlet do Polska - do lázeňského městečka Kudowa zdroj. Nejeli jsme se tam však rekreovat, ale pochutnat si na místní specialitě - pstruzích. Netušili jsme, že to bude zpestřeno i lovem těchto ryb. Nikdo z nás nebyl rybář a moc jsme se proto k udici nehrnuli. Rybářské vášni však neodolala manželka, která v životě rybu neulovila. Nakonec jsme nemuseli ani jíst její úlovky, což se nám dost ulevilo. Ale na připraveném obědě jsme si výborně pochutnali.

Vlakem napříč českou kotlinou

Před loňským léčebným pobytem v lázních Teplice v Č, jsme narazili na problém s dopravou. Je to přes 200 km a jede se přes Prahu, na což si již autem netroufám. Protože jsme nechtěli nikoho obtěžovat, rozhodli jsme se pro vlak. Pro toho, kdo jezdí vlakem běžně, je to všední záležitost, ale my jsme na takovou vzdálenost a s přesedáním nejeli několik desítek let.

Dík internetu jsme si vyhledali vhodné spojení a jízda mezinárodním rychlíkem byla docela příjemnou záležitostí. Také vyhlídka na Vltavu a Labe, kolem kterých trať vede, byl lepší zážitek, než sledovat za volantem dopravní provoz plný kamionů a šílených řidičů.

Zpestřené jsme to měli ještě tím, že velký kufr jsme si poslali předem poštou. Zjistit a vybrat vhodný druh přepravy bez předchozích zkušeností není také jednoduché. Bylo to spojeno i s chvilkou napětí, jestli naše zavazadlo v lázních najdeme. Všechno však dobře dopadlo a Česká pošta nás příjemně překvapila i tím, že nový kufr zabalila do ochranného obalu, aby se neušpinil. 

Výlet nejdelší sedačkovou lanovkou

Jedno horké odpoledne v lázních jsme se rozhodli zpestřit výletem na Komáří vížku, jeden z vrcholů Krušných hor. Již jsme tam jednou byli autobusem, ale nechali jsme se zlákat vyjížďkou dvousedačkovou lanovkou z Bohosudova. Lanovka na Komáří vížku je dlouhá téměř 2,5 kilometru, což z ní dělá nejdelší lanovou dráhu bez mezizastávky v ČR.

Kabinkovou lanovkou jsme jeli již vícekrát, ale sedačkovou jsme si pamatovali jen z mládí. Výlet s nohama nad vršky stromů a ve volném prostoru byl příjemným zážitkem. Ani bych ho mezi výstřednosti nezahrnoval, ale s námi jeli téměř výhradně rodiny s malými dětmi nebo lidé mladší minimálně o dvě desítky let. Tak to sem asi patří.

Toto je již 4. článek se stejným názvem, kterým končím sérii textů o většinou vážnějších problémech seniorů. V předchozích seriálech jsem jako výstřednosti vybral:

  1. Vyhlídkový let malým letadlem, návštěva multikina, bruslení na rybníku, návštěva venkovských seniorů v Praze.
  2. Napsání článku o rodné obci do encyklopedie Wikipedie, hledání příbuzných pomocí internetu, oběd důchodců v jídelně rychlého občerstvení KFC.
  3. Třírozměrné kino, senior v síti pro mladé (Facebook), na 3 měsíce milionářem. https://vohradnik.webnode.cz/news/jak-starnout-dustojne-14/

Jednotlivé „výstřednosti“ si můžete připomenout na výšeuvedených adresách:

Tímto textem končím pátou sérií článků pro seniory. Děkuji Vám za zájem a projevovanou přízeň. Všem přeji hodně zdraví a duševní pohody.

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.