ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

9 DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE V POČÍTAČI

24.05.2010 11:15

Digitální fotoaparáty se rozšířily u seniorů skoro tak rychle jako mobilní telefony. Počítače výhody a využití obrázků z těchto fotoaparátů ještě násobí. Zpracování a uspořádání fotek v počítači je časově dost náročné, což je zas příležitost pro nás seniory. Usuzuji tak alespoň podle sebe, protože většinu fotek u nás pořídí manželka a příbuzní a já si s nimi pak již jen „hraji“ v počítači.

Výběr fotografií

Prvním krokem, po zkopírování fotek z fotoaparátu do počítače, je prohlídka obrázků, otočení snímků  a následné vymazaní duplicit nebo nevydařených záběrů. To děláme většinou společně s manželkou. Pak zbylé fotografie zařadím do rodinného alba, kterému se v počítači říká soubor. Otázkou je jak fotky nejvýhodněji uspořádat.

Každý máme doma různá alba a zásuvky se starými fotografiemi. V těch nejstarších se nejraději probírají vnoučata. Upozorňuji na to proto, že i dříve byl problém jak setřídit pořízené obrázky, aby v nich byl přehled. Poznalo se to vždycky, když se sháněla nějaká konkrétní fotografie. S digitálními obrázky je to ještě horší, protože se jich pořizuje mnohem víc.

Třídění fotografií

Na trhu existuje mnoho programů na ukládání a úpravy fotek, ale každý má svoje klady a nedostatky. Seznámím vás s tím, jak jsme to vyřešili v naší rodině.

Základním souborem našich fotografií je rok. V rámci roku třídíme obrázky z běžného příležitostného fotografování podle data pořízení. Těchto fotek je si polovina. Druhou část tvoří soubory uspořádáme podle rodinných událostí, při kterých bylo pořízeno větší množství fotek. Sem přidáváme i záběry od jiných fotografů – většinou dětí a vnoučat. Např. loni to byly tyto akce: kulaté výročí zetě a vnučky, náš lázeňský pobyt v Teplicích, praxe vnučky ve Švýcarsku, zlatá svatba apod. Naším kritériem pro třídění je tedy čas nebo událost v rámci roku.

Uspořádání fotografií

I takto uspořádaných fotek je pořád hodně a těžko se v takovém množství někomu ukazují. Děláme z toho proto ještě dílčí soubory.

·                    Fotky z událostí, které zajímají více členů širší rodiny a kterých je tolik, že je problém je posílat mailem, vystavujeme na internetu. Existuje více serverů, my používáme tzv. Rajče, což je jednoduché sdílení fotoalb na internetu.

·                    Již třetí rok vyhotovuji s pomocí programu specializované firmy tzv. „Rodinné události za rok ..“, což je fotokniha o několika desítkách stran, kam dávám nejzdařilejší obrázky z významných událostí a setkání v rámci rodiny a přátel za uplynulý rok. Zredukovat existující soubor fotek o desítky procent je dost náročné. (Raději se mně do toho nikdo neplete, protože by každý preferoval něco jiného.) Zatím tato alba měla úspěch a dost často je používáme jako prezentaci při různých setkáních v průběhu roku.

·                    Tradici také začínají mít nástěnné kalendáře, ve kterých je v každém měsíci velká fotografie charakterizující událost v minulém roce. Čili 12 vybraných fotek z předchozích Událostí. Kalendář máme celý rok pověšený na viditelném místě v kuchyni. Rád se na ně při každém jídle dívám a někdy se s uplynulým měsícem kvůli obrázku nerad loučím.

·                    Již dvakrát jsem zpracovával fotoknihu, která překračovala rámec roku. Jednou při 18 narozeninách vnučky a nedávno při kulatém výročí dcery. Kouzlo je v tom, že se při tom vracíme mnoho let zpět i do našeho života a objevujeme zážitky, které se již vytratily z paměti. Po technické stránce je dost problém orientovat se ve starých obrázcích uložených v zásuvkách a albech. Ty se pak musí skenovat a upravit, což je časově dost náročné. Překvapilo mně, že relativně nedávno jsme ještě v roce narození vnučky měli k dispozici jen černobílé fotografie. Po skenování jsem si s nimi ještě vyhrál. Výsledný produkt a spokojenost jubilantů je však odměnou za tuto práci.

Na závěr seriálu

Dnes končí tato série článků o využití počítače v rodině starších seniorů. Potvrdilo se mi, že seniorů +70, kteří si rádi hrají s počítačem a surfují po internetu přibývá. Proto jsem sepsal tyto zkušenosti, jako návod k čemu lze počítač využít i v našem věku. Pokud se chcete podívat na starší články najdete je na dále uvedené adrese Děkuji za Váš zájem. https://www.tretivek.cz/200604/o-nas/ - u mého jména klepněte na – k přečtení zde.

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.