ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Dbejte o sebe i v pozdním věku 5

04.01.2011 10:41

 Autor článku: Zdeněk Vohradník

Někteří lidé po ukončení zaměstnání přestávají o sebe dbát. Jako by si řekli „na mně již nezáleží“ a čím dál tím víc si povolují. To na důstojnosti nepřidá. Upozorním jen na některé časté problémy.

Někteří lidé po ukončení zaměstnání přestávají o sebe dbát. Jako by si řekli „na mně již nezáleží“ a čím dál tím víc si povolují. To na důstojnosti nepřidá. Upozorním jen na některé časté problémy.

 Dívejte se do oken v prvním poschodí

Všimněte si, že někteří senioři chodí sehnuti, jako by stále něco hledali. Nejde většinou o nemoc páteře, ale o stav mysli. Jako by se báli dívat lidem do očí. Mám pro to jednu radu – dívejte se do okem v první poschodí. Rázem si narovnáte shrbená záda a rozjasní se vám i myšlenky. Zjistíte, že vás nikdo nesleduje, naopak někdo se na vás občas usměje, pozdraví, prohodí pár slov.

Nebojte se špacírky

Vztyčení hlavy se projeví i na vaší chůzi. Přestanete šoupat nohama a prodlouží se vám krok. Pokud máte nějaké zdravotní potíže neoddalujte chození s hůlkou. Dříve to byly špacírky. Módní i praktické jsou hole skládací, francouzské, trekingové, apod. Záhy zjistíte, že to není nic ponižujícího, ale velká úleva při chůzi, zvláště na špatném terénu a v zimě.

Holte se pravidelně

Vzhled seniorů může pokazit i to, když se např. muži přestanou pravidelně holit a stříhat, nebo ženy navštěvovat kadeřníka. Nelze zanedbávat ani manikúru a pedikúru. Také zašpiněná košile a pomačkaný oděv na kráse nepřidá. Základní hygienické návyky jsou v seniorském věku ještě důležitější než v mládí. Nebojte se používat deodoranty – dnes již je to nezbytnost.

Šaty dělají člověka

Občas se stává, že to někteří senioři přeženou s módními doplňky a strojí se jako podstatně mladší lidé. To mi nevadí, ale chci to dát do protikladu s tím, když někdo nosí oblečení, které bylo v módě před desítkami let. Často jen proto, že je to ještě zachovalé. To důstojnosti rozhodně nepřidá. Nebojte se prodejen s levnými oděvy a obuví. Jsou rozhodně lepší než obnošené svršky.

Příští článek se jmenuje MŮJ DŮM - MŮJ HRAD

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.