ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

8 POČÍTAČ POMÁHÁ V PÉČI O ZDRAVÍ

21.05.2010 10:24

 Doufám, že mě po přečtení tohoto článku nenařknete z hypochondrie. Jde jen o ukázky využití výpočetní techniky i této oblasti.

 Služba pro zapomětlivé

V programu Microsoft Outlook, který se používá především pro příjem a odesílání e-mailů, je ještě jedna důležitá služba, vhodná nejen pro seniory. Jsou to „Úkoly“. Ty pomáhají naší paměti. Po jednoduchém nastavení nás program upozorní např, kdy máte jít na povinnou lékařskou prohlídku řidičů nebo nějaký jiný termín. Můžeme mu i určit, s jakým to má udělat předstihem. Stejně tak nás bude, po jednorázovém nastavení, každý rok upozorňovat např. na výročí svatby nebo svátků a narozenin příbuzných a známých.

Můžete tam vložit i další termínované úkoly z různých oborů. Např. kdy na zahrádce stříkat proti škůdcům, termín splátky stavebního spoření, preventivní prohlídka u zubaře, technická kontrola auta, konec záruční lhůty dražších výrobků atd. Pokud tento program nevyužíváte, vyzkoušejte ho. I když si tyto věci napíšete do kalendáře, často se zapomenete (tak jako já) do něj podívat.

Nemoci, léky a léčení

Na internetu najdeme důležité informace o nemocích, lécích a léčení. Ani nejsvědomitější lékař nemá tolik času, aby Vás podrobně informoval o všech příznivých i vedlejších účincích léků, o všech faktorech vaší nemoci, o průběhu operace, pooperační péči atd. I kdyby to udělal, všechno si to stejně člověk nezapamatuje. Vyplatí se podívat na internet, kde publikují odborníci ze specializovaných pracovišť a nalezneme tam mnoho cenných rad.

Naše rodina to dost často využívá. Uvedu jen poslední případ. Manželka měla jít před časem na operaci karpálního tunelu (lidově karpály). Je to dost rozšířená nemoc a existuje kolem toho spousta fám. Docela se nám ulevilo, když jsme si přečetli několik odborných lékařských pojednání a na operaci odcházela klidnější. Také při pooperační péči se neřídila rady známých, ale odbornými informacemi.

Sledování zdravotního stavu

Jak již sem uváděl ve 4. části tohoto seriálu máme oba vyšší krevní tlak. Koupili jsme si proto před časem měřič tlaku a výsledek měření si píšeme do tabulky v počítači. datum, horní a spodní tlak. Tlak dost kolísá a tak jen z běžného porovnání chybí přehled, jaký je vývoj – jestli se tlak zlepšuje, zhoršuje nebo je to stále stejné. Pomůže graf, který se na požádání a podle dispozic sestaví program automaticky. Je vhodné do křivky grafu vložit i spojnici trendu. Podívejte se na graf v adrese https://www.tretivek.cz/201004/pocitac-v-rodine-starsich-senioru-4/

Podobně si zapisuji svoji hmotnost. Není to projev přehnané péče o linii, ale využití tlaku špatného svědomí např. při pohledu na každoroční prudký nárůst hmotnosti po Vánocích. Pomáhá to k většímu úsilí o návrat k normální váze. Protože máme digitální váhy, sledují také procento tuku a vody. Z výkyvů u těchto údajů však nejsem příliš moudrý.

Příští článek: DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE V POČÍTAČI

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.