ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

2 RYCHLÁ ORIENTACE NA INTERNETU

09.04.2010 10:17

 Na našem počítači strávíme nejvíce času surfováním po internetu. Asi nejsme sami. Kvůli internetu si mnozí lidé počítače vůbec kupují.Internet nabízí obrovské množství aktuálních informací, které v encyklopediích, slovnících a jiných tištěných publikacích tak snadno nenajdeme.

Vyhledavače

Zásluhu na tom, že se k těmto informacím rychle a pohodlně dostaneme, mají internetové vyhledavače. Nejrozšířenější je Google, ale je možné si zvolit i další. Doporučuji, vyzkoušet si několik hledaných věcí na různých vyhledávačích, a pak se rozhodnout. Já používám internet a vyhledávač Google asi 10 let. Za tu dobu pozorují i rychlé tempo zvyšování komfortu pro uživatele. V začátcích byla nabídka informací o zadaném heslu skrovná. Dnes se téměř nestává, že by se potřebný údaj nenalezl a nalezené informace jsou často ve statisících a milionech odkazů. Na zkoušku jsem při psaní tohoto textu zadal do vyhledavače slovo „internet“. Dostal jsem  1 500 000 000 odkazů za 0,43 sekundy.

Hledat ve výsledcích

Manželka používá internet hlavně pro vyhledávání výrazů do hádanek a křížovek. Tam je právě problém s příliš širokou nabídkou. Tu je možné zúžit volbou „Hledat ve výsledcích“, kterou je možné i opakovat. Rozhodující zde je i zkušenost a umět se ptát. To by však již bylo na samostatný článek.

Oblíbení položky

Při častém používání internetu si můžeme vytvářet různé pomůcky. Protože vypisování celé potřebné internetové adresy je dost pracné a dělají se při tom chyby, je výhodné soustředit opakovaně používané adresy do seznamu, který se nazývá „Oblíbené položky“. Při příštím hledání již jenom klikneme na název, kterým jsme danou adresu označili.

V adresách se orientujeme podle abecedního řazení. Během času však oblíbených položek přibývá, seznam jednotlivých adres se stává nepřehledný a proto je výhodné adresy stejného druhu sloučit, v rámci oblíbených položek, do větších složek. Např. mapy, obchody, média, slovníky, vyhledávače, atd.

Já mám po několika letech práce asi 20 složek, v každé cca 10 adres a vedle toho asi 50 samostatných adres. To již je opět nepřehledné, jednak kvůli velkému počtu a dále proto, že zapomenu jak jsem příslušnou adresu nazval a kam jsem ji zařadil. Tak jako každý jiný soubor, je potřeba i tento seznam čas od času aktualizovat a nemilosrdně vyřadit nepotřebné věci. V poslední době používám vedle Oblíbených položek ještě další účinné pomůcky.

Zkusím štěstí

Vyhledavače jsou již tak dokonalé, že již nemusíme vypisovat celou adresu, ale do vyhledávacího (ne do adresního) políčka stačí dát jen zkrácený název nějaké instituce. Např. místo Česká spořitelna - čs, Český statistický úřad - čsú, Telefonica - o2 atd. Uvedené zkratky, které si pamatuji. napíšu do vyhledávacího políčka a kliknu na „Zkusím štěstí“, tedy ne „Vyhledat“, a dostanu jen webové stránky příslušného úřadu. Lze to využít i v jiných případech.

Dílčí nabídka

Vyhledavač dnes nabízí výrazy již v průběhu psaní hesla. Např. když chci napsat „důchod“ dole pod vyhledávacím oknem s objeví jen po napsání písmen 6 pojmů týkajících se důchodu např. důchodová kalkulačka. Přidám-li další písmeno důc již je jich deset a stále se to upřesňuje. Dost často si z této nabídky vyberu, aniž bych hledal jinde. Příklad z jiné oblasti. Hledám nějaké citáty. Napíši to do vyhledávacího okénka. Než dopíšu celé slovo objeví se nabídka deseti různých druhů citáty a z nich si vyberu např. citáty o životě.

RSS – informace o novinkách

Některé webové stránky nás zajímají jen když je tam něco nového. U nich jsem se zaregistroval pomocí technologie RSS - což je, zjednodušeně řečeno, upozornění na novinky. Seznam zvolených informačních kanálů (to jsou ty vybrané stránky – např. Třetí věk) je umístěn na první straně vyhledavače pod žlutou hvězdnou. Jedním kliknutím se dostanu např. k novinkám portálu Třetí Věk a nemusím dále hledat uvnitř webových stránek. Podrobně o RSS psala administrátorka Třetího věku  ing. P. Sehnalová - viz. adresa. Jde o velmi užitečnou a proto rychle se rozšiřující novinku.

https://www.tretivek.cz/?p=3556

Překlady cizojazyčných stránek

Jednou z velkých vylepšení vyhledávačů internetu je možnost překladů cizojazyčných stránek. Jde sice o strojový překlad, takže to zatím není úplně dokonalé, ale umožňuje nám to se zhruba orientovat i na cizojazyčné stránce. O tom se nám ještě před krátkou dobou ani nesnilo.

Příští článek: DŮLEŽITÉ STRÁNKY NA INTERNETU

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.