ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

V čem nám může internet pomoci

08.12.2013 16:30
 

 

Internet v ČR rychle zdomácněl a i starší generace ví, že „na internetu najdete všechno“. Poznala to před několika lety i moje manželka - hádankářka. Odložila všechny slovníky a encyklopedie, které dosud používala, a potřebné věci k luštění hledá přímo na internetu. Tam jsou, na rozdíl od encyklopedií, informace rychle dostupné, stále doplňované a aktualizované.

Já jsem si založil v 74 letech vlastní internetové stránky. Zveřejňuji na nich zejména rady pro seniory. Protože jsem fanda do počítačů, ve většině seriálů se zmiňuji také o tom, jak může i starší generace využívat výpočetní techniku.

Tři přednosti internetu pro seniory

V nové sérii článků se chci zaměřit na speciální část z této oblasti a to na internet. Internet může seniorům pomoci zejména tím, že:

  1. snižuje pocit osamocení

    Podle některých průzkumů se senioři bojí více samoty než smrti. Pomocí internetu lze navázat nové kontakty a zlepšit komunikaci se současnými přáteli a známými.

  2. zvyšuje soběstačnost a tím omezuje závislost na jiných lidech

    Já se domnívám, že se lidé ještě více se než samoty, bojí ztráty soběstačnosti. Pomocí internetu lze závislost na příbuzných a známých podstatně omezit a ještě se stát užitečnými pro jiné vrstevníky.

  3. všestranně rozšiřuje náš duševní obzor

Stáří však není jen samota a závislost na jiných, ale také pokračování normálního života a hledání nového způsobu uplatnění. Internet lze využit k rozšiřování vlastních zájmů, koníčků, znalostí a celkového duševního obzoru ve všech oblastech.

Tyto tři věci se však nevyskytují odděleně. Např. maily snižují pocit osamění, ale také pomáhají v praktických věcech. V dalších článcích to postupně rozeberu podrobněji. Na konkrétních příkladech ukáži, co se osvědčilo v naší rodině nebo u našich známých.

Informace pro nové čtenáře

V uplynulých pěti letech jsem napsal několik sérií článků pro seniory o následujících tématech:

  • Jak zůstat v duchu stále mladý

  • Jak být v důchodu šťastný a spokojený

  • Jak stárnout důstojně

  • Jak si ve stáří poradit s počítačem

  • Jak na život po sedmdesátce

  • Citáty pro seniory

  • Jak vycházet s mladší generací

Máte-li zájem, naleznete je na webových stránkách Třetího věku nebo na mém webu v rubrice Naše rady.

 https://www.tretivek.cz/,


 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.