ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

TECHNIKA USNADŇUJE KOMUNIKACI 1. ČÁST

30.01.2013 10:25

Jak vycházet s mladší generací 3

Když chceme dobře vycházet s mladší generací, musíme hledat možnosti jak se s ní domluvit. Mladí většinou nemají čas nebo jsou mimo domov.

Dnes nemůžeme ani očekávat, že nám budou posílat ručně psané dopisy nebo volat na pevnou linku. Musíme se přizpůsobit jejich způsobu komunikace. Možností je několik - trochu je zrekapituluji.
Mobil – lék proti samotě
Dnes již je výjimkou, kdy senior nepoužívá mobilní telefon. Mobil umožňuje nejen komunikaci, ale dává nám i pocit bezpečí. Můžeme ho mít stále u sebe, takže v případě potřeby můžeme zavolat i o pomoc.
Z praktických důvodů je dobré se naučit i přijímat a odesílat textové správy čili SMSky. Můžeme je napsat kdykoliv a adresát si je přečte, když má čas. Někteří senioři se jim ještě vyhýbají. Není to však nic složitého. Mobil sice úplně nenahradí osobní kontakt, ale i krátkou textovou zprávou nás příbuzní potěší. Víme, kde jsou a že si na nás vzpomněli.
Modernějšími mobily lze i fotografovat a posílat obrázky tzv. MMS. Viz následující článek Kontakty pomocí fotek.

Adresa se zavináčem
Neustále přibývá počet rodin seniorů, kde mají počítač a internet. To umožňuje přijímat a posílat textové zprávy - e-maily (meily) a obrázky. Vedle čísla mobilu a poštovní adresy si o svých blízkých a známých musíme zjistit a uložit do počítače i jejich e-mailovou adresu se zavináčem @.
Emailovou zprávu napíšeme rychleji než SMS, má diakritiku a je tedy čitelnější. Může být také libovolně dlouhá. V poslední době se rozšířilo i mezi seniory, vzájemné posílání různých obrázků, videoklipů, receptů apod. jako přílohy SMS. To je možné i mezi příbuznými. Rodiče a prarodiče vždy potěší fotky z dovolené nebo z delšího pobytu. Platí to i opačně.

Video hovory na SKYPE
Nejpříjemnějším způsobem dorozumívání je dnes Skype (skaip) neboli skajpování. Je to počítačový program, který umožňuje po internetu telefonovat a vést i video hovory. Při tom můžeme potomky nejen slyšet, ale i vidět.
Z počátku nám to připadalo, zvlášť při hovorech na velké vzdálenosti, jako zázrak. Když jsme poprvé viděli a slyšeli mluvit vnučku ze zahraničí, manželka slzela. Protože telefonování pomocí Skype je zdarma, umožňuje to v dohodnutém čase se dosyta vypovídat i v tuzemsku.

V II. části budeme pokračovat o písemné konverzaci na SKYPE a budu se Vás snažit přesvědčit, že Facebook není jen pro mládež.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.