ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Pocit štěstí vede k delšímu životu

27.02.2011 11:18

 

/album/novinky-od-r-2010/dalajlama-jpg/Štěstí není jen dobrý pocit. Štěstí vede k větší úspěšnosti při hledání životního partnera, k lepšímu manželství, pevnějším vztahům, lepšímu fyzickému i duševnímu zdraví a delšímu životu (delšímu až o deset let).

Cituji to z knihy Cesta ke štěstí ve strastiplném světě. Je to kniha rozhovorů s Jeho Svatostí dalajlámou, které uskutečnil Dr. Howard C. Cutler, americký psychiatr. V ČR kniha vyšla v roce 2010.

Podle autora bývají šťastní lidé navíc úspěšnější v práci a vydělávají podstatně více. Také firmy se šťastnými zaměstnanci jsou prý mnohem úspěšnější a vykazuji vyšší zisky. „Pěstování silnějšího pocitu štěstí prospívá nejen nám, ale i naší rodině, komunitě a společnosti vůbec.“ říká autor.

Celá kniha se hodně týká i celospolečenských problémů. Prolínají v nich názory Východu a Západu tj. budhistické pojetí dalajlamy a západní pojetí amerického psychiatra.

Mne tyto myšlenky zaujaly také proto, že jsem nedávno vydal sérii článků na téma Jak být v důchodu šťastný a spokojený. Rozebíral jsem v nich zejména prostší aspekty, které přispívají k dosažení pocitu štěstí a spokojenosti jednotlivce, případně rodiny. Rád jsem si přečetl, že šťastný život jedinců je základem úspěšnosti i vyšší celků.

Foto: internet

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.