ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

9. Pět kroků ke zdraví – 2. část

02.03.2012 16:14

Seriál: Život po sedmdesátce 9

O zdraví již bylo napsáno mnoho knih, příruček a pojednání. Všichni jsme také vyslechli hodně rad a návodů jak si zdraví udržet. Když se vloží do internetového vyhledavače Google heslo „zdraví“ najde 60 milionů odkazů.

Těžko se v tom všem orientuje. Proto jsem se pokusil zjistit co je to hlavní, co máme pro zdraví udělat. Z toho jsem vybral 5 zásad, které je třeba dodržovat i v seniorském věku. Nejde o nic nového.

První tři zásady jsem popsal v předchozím článku. Pro pořádek opakuji jejich názvy:

1. Každodenní pohyb

2. Pestrá strava.

3. Včasná lékařská péče

Další kroky:

4. Přátelské vztahy s okolím

Podle jednoho průzkumu se občané ČR bojí více osamocenosti ve stáří než smrti. Osamocení je opravdu zlé. Proto je potřeba pro osobní pohodu udržovat i ve vyšším věku přátelské vztahy s příbuznými, sousedy a ostatními lidmi v okolí. Těžko ovlivníme např. nezájem vnoučat nebo jiných příbuzných, ale vždycky nalezneme někoho kdo, má stejné zájmy nebo si potřebuje popovídat.

Dnes snižují pocit osamocení mobily, počítače a internet. Viz minulý článek „Nebojte se nové techniky“. Máme v tomto směru dobrou zkušenost s video hovory na Skype. I krátké popovídání s vnučkou, kterou jsme již dlouho neviděli, před kamerou, má skoro stejný účinek jako návštěva.

V seniorském věku je však třeba si dát také pozor na to, že my staří lidé máme někdy sklon být netolerantní, příliš kritičtí, hašteřiví, podezíraví a nedůvěřiví, což vzájemné vztahy nepodporuje.

5. Udržet a rozšiřovat osobní záliby a koníčky

Ani ve stáří bychom neměli opouštět od svoje osobních záliby a koníčků, které podporují naši fyzickou a duševní kondici. Umožňuje nám to také větší kontakt s okolním světem. Je potřeba jen tuto činnost přizpůsobit věku a zdravotním možnostem. Více si můžete přečíst v sérii článků „Jak člověk zůstane v duchu stále mladý“ na https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady/ .

Všechny návody na dobré zdraví jsou však k ničemu, když si zdraví vědomě poškozujeme. Proto jsem přidal ještě jednu radu:

5. + Neškoďte vědomě svému zdraví

Největšími škůdci našeho zdraví je porušování výšeuvedených pěti zásad. Každému je srozumitelné, že když místo pohybu dáváme přednost sedavému způsobu života, místo pestré stravy preferujeme jednostrannou atd., že si škodíme. Jsou však věci, které děláme, přestože víme, že škodí.

•         Na prvním místě uvedu všeobecně známého nepřítele zdraví - kouření. Škodlivost kouření je zbytečné komentovat. Mně na něm nejvíc vadí to, že nikotin poškozuje zdraví nejen konzumentům cigaret, ale i lidem v okolí. Od kuřáků je to velká bezohlednost.

•         Alkohol. Zdraví neuškodí jedno pivo po obědě nebo po nějakém pracovním nebo sportovním výkonu. Podobně je to se sklenkou vína nebo kalíškem alkoholu. Nebezpečí je v tom, že alkohol v malém množství sice neškodí, možná i prospívá, ale je návykový. Poškozuje pak nejen alkoholika, ale i jeho rodinu.

•         Naší nervovou soustavu ovlivňuje nejvíce stres. Stresové situace si často vyvoláváme sami zbytečným spěchem. Spěchu můžeme snadno předejít tím, že vstaneme v čas, na cestu nebo jinou činnost si necháme dostatečnou rezervu apod. Účinnost sebezdravějších pokrmů znehodnotíme, když je sníme ve spěchu. Většinou se nic nestane, když nějakou práci, na kterou máme málo času, odložíme, atd. Platilo to v mládí a o to víc je na to třeba dbát v našem věku.

 

Příští článek se jmenuje: DOPŘEJTE SI OBČAS MALOU VÝSTŘEDNOST 4

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.