ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Šest článků o našem webu

24.06.2013 16:41

Po 20. červnu 2013 vyšly v několika médiích zajímavé informace o našem webu. Níže uvádím jejich stručný obsah a odkazy na celé texty. K 15. 7. 2013 to bylo 6 článků:

1. Na blogu Webnode, v rubrice Příběhy úspěšných, byl zveřejněn rozhovor o našem webu s názvem „Jak vypadá aktivní stáří“. Autor Jan Žák v úvodu napsal:

Stářím život nekončí, naopak – teprve v důchodu máte čas plně si užít všechno, na co jste dřív neměli čas. Inženýr Zdeněk Vohradník je živým důkazem toho, že vám žádná brána není zavřená. I když je mu skoro 80 let, provozuje vlastní internetové stránky, na nichž radí seniorům, jak vést aktivní život a užít si stáří. A daří se mu, návštěvnost jeho stránek Rady pro seniory od roku stoupá.

Celý rozhovor naleznete na https://blog.webnode.cz/2013/06/pribehy-uspesnych-jak-vypada-aktivni-stari-na-internetu/

2. Podobný text byl téhož dne zveřejněn na Facebooku. Píše se tam: Panu Vohradníkovi bude brzy 80 let a už pět let tvoří úspěšné webové stránky s Webnode. Znáte staršího uživatele, než je on?

Příběhy úspěšných: „Jak vypadá aktivní stáří na internetu“. Stářím život nekončí, naopak – teprve v důchodu máte čas plně si užít všechno, na co jste dřív neměli čas. Inženýr Zdeněk Vohradník…

3. V brněnských novinách na portálu Centrumnews.cz vyšel 24. 6. 2012 článek s názvem „Mé vnučky se chlubí, že jejich děda má vlastní web, směje se Zdeněk Vohradník“. V úvodu se píše:

Budoucnost patří internetu. Není ale pravda, že internet patří jenom mladým. Zdeněk Vohradník je toho důkazem. Ačkoliv mu je už 79 let, používá e-mail, Facebook, Skype a má dokonce i vlastní webové stránky. 

Celý článek si můžete přečíst na https://www.centrumnews.cz/zpravodajstvi/me-vnucky-se-chlubi-ze-jejich-deda-ma-vlastni-web-smeje-se-zdenek-vohradnik

4. Chrudimský deník.cz uveřejnil článek s názvem „I v seniorském věku je možné se kamarádit s počítačem“. V úvodu se píše:

Budoucnost patří internetu. Není ale pravda, že internet patří jenom mladým. Zdeněk Vohradník z Hlinska je toho důkazem. Ačkoliv mu je už 79 let, používá e-mail, Facebook, Skype a má dokonce i vlastní webové stránky.

5. Krajské listy Pardubice: Vnučky se chlubí, že jejich děda má vlastní web, směje se 79letý Zdeněk Vohradník

PŔÍBĚH:  Budoucnost patří internetu. Není ale pravda, že internet patří jenom mladým. Zdeněk Vohradník z Hlinska je toho důkazem. Ačkoliv mu je už 79 let, používá e-mail, Facebook, Skype a má dokonce i vlastní webové stránky. Podrobnosti níže.

6. Karvinský deník: Budoucnost patří internetu. Není ale pravda, že internet patří jenom mladým. Zdeněk Vohradník z Hlinska je toho důkazem. Ačkoliv mu je už 79 let, používá e-mail, Facebook, Skype a má dokonce i vlastní webové stránky. Podrobnosti níže.

 

Krajské listy pardubice

Vnučky se chlubí, že jejich děda má vlastní web, směje se 79letý Zdeněk Vohradník

05.07.2013

Autor: Archiv

Popisek: Zdeněk Vohradník u počítače

PŔÍBĚH Budoucnost patří internetu. Není ale pravda, že internet patří jenom mladým. Zdeněk Vohradník z Hlinska je toho důkazem. Ačkoliv mu je už 79 let, používá e-mail, Facebook, Skype a má dokonce i vlastní webové stránky.

Když Zdeněk Vohradník odešel do důchodu, zdálo se mu, že má příliš mnoho času. Proto kývnul na nabídku portálu Třetí věk, aby pro něj psal články. Nelíbilo se mu ale, že brzy zmizí z hlavní stránky. Tak se zrodil nápad založit si vlastní stránky, které by sloužily jako archiv jeho textů.

„Vlastní webové stránky jsem si chtěl založit už dřív, mé první pokusy ale nebyly úspěšné,“ vzpomíná. „V roce 2008, to mi bylo 74 let, jsem se náhodou dozvěděl o Webnode. Jeho systém je srozumitelný i pro laiky, a zároveň dostatečně variabilní, takže vyhovuje různým potřebám,“ dodává.

Bezplatná poradna pro seniory

Webnode je internetový nástroj, který umožňuje lidem vytvořit si vlastní webové stránky zdarma. „Snažíme se, aby byl náš systém pochopitelný pro každého na první pohled. Všechno, co člověk k založení stránek potřebuje, je e-mailová adresa,“ vysvětluje webdesignér Webnode Martin Kleban.

To nebyl pro Zdeňka Vohradníka problém, e-mailovou adresu měl už předtím. Brzy se i rozhodl, kam má jeho stránka směřovat. Stala se z ní bezplatná poradna pro seniory. Sledovanost jeho webu každým rokem rostla o desítky procent. „Loni jsem zjistil, že se mé vnučky vrstevnicím ‚chlubí‘, že jejich téměř 80 letý děda má vlastní webové stránky. Některé dívky to tak zaujalo, že mi nabídly přátelství na Facebooku,“ směje se Zdeněk Vohradník.

Podle jeho zkušeností se lidé jeho věku k moderním technologiím stále přibližují. „U svých vrstevníků pozoruji rostoucí zájem o moderní technologie,“ vysvětluje Zdeněk Vohradník. „S většinou si mailujeme a z rozhovorů vím, že surfují po internetu a s rodinou komunikují přes Skype,“ dodává.

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na CreateLink('krajskelisty.cz','redakce'); redakce@krajskelisty.cz! Těšíme se na ně.

Vložil: Anička Vančová

Celý článek včetně obrázků zde:

https://www.krajskelisty.cz/pardubicky-kraj/okres-chrudim/1843-me-vnucky-se-chlubi-ze-jejich-deda-ma-vlastni-web-smeje-se-79lety-zdenek-vohradnik.htm

 

 

Obliba internetu u seniorů roste

 

Senioři se ani v pokročilém věku nebrání učit se novým věcem, třeba i práci s výpočetní technikou. Ilustrační foto. Autor: DENÍK/archiv

5.7.2013 08:23

Karvinsko - Sociální sítě, e-maily a vlastní webové stránky nejsou oblíbené pouze u mladší generace. Využívají je také senioři a jejich oblíbenost stále roste.

Zdeněk Vohradník si ve svých devětasedmdesáti letech zřídil vlastní webové stránky, které se staly bezplatnou poradnou pro všechny seniory, již také našli zálibu v surfování na internetu. Jeho profil můžete najít dokonce i na Facebooku.

„Loni jsem zjistil, že se mé vnučky vrstevnicím chlubí, že jejich téměř osmdesátiletý děda má vlastní webové stránky. Některé dívky to tak zaujalo, že mi nabídly přátelství na facebooku," směje se Zdeněk Vohradník.

Mohlo by se zdát, že je mezi svými vrstevníky čestnou výjimkou, ale až tak úplně ne. Internet je nedílnou součástí života nejen mladší a střední generace, ale čím dál více v něm nacházejí zálibu i senioři, kteří jej využívají v mnoha směrech. Potvrzují to lidé, kteří se seniory pracují a učí je internet používat.

,,Naši pobočku na internet denně navštíví přibližně šest seniorů, kteří také vyhledávají rady, jak s internetem pracovat. Jejich dotazy jsou zaměřeny na různá témata. Týkají se například i sociálních sítí, neboť senioři nalezli pro ně zcela novou a výhodnou formu komunikace s jejich dětmi, přáteli a rodinami," řekla Kateřina Czyžová z Regionální knihovny v Karviné.

Její slova potvrzuje taktéž knihovna v Havířově. „Zájem o počítačovou gramotnost u seniorů stále roste. Některé naše pobočky jsou dokonce natolik vytížené, že si musí psát pořadníky," uvedla ředitelka havířovské knihovny Dagmar Čuntová.

Dodala, že zvýšený zájem je především o užívání e-mailu a skypu, skrze který se mohou senioři spojit s příbuznými po celém světě.

V knihovnách se mimo jiné pořádá mnoho akcí a kurzů zaměřených na práci s počítačem pro úplné začátečníky. „Již pět let provádíme takzvanou malou školu internetu pro seniory, kdy s nimi dle jejich požadavků a znalostí práce s počítačem pracujeme vždy zhruba ve třech až pěti setkáních," řekla Renáta Nevelöšová z knihovny v Českém Těšíně.

Přístup starších lidí k internetu a počítačům se podle ní stále zlepšuje. „Senioři jsou stále odvážnější a k počítačům si hledají svou vlastní cestu a my jim fandíme a jsme jim k dispozici, kdykoliv potřebují radu," dodala Renáta Nevelöšová.

Podle Českého statistického úřadu až jednadvacet procent seniorů využívá počítač, devatenáct procent přímo internet a jejich počet se stále navyšuje. Internet se tak stává přímou součástí života všech lidí, nehledě na věk.

Bibiána Balicka

Celý text včetně obrázků zde:

https://karvinsky.denik.cz/zpravy_region/130705-obliba-internetu-u-senioru-roste.html

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.