ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Obezitu ovlivňuje nejvíce psychika

24.02.2013 16:19

/album/fotogalerie/a232856-katerina-cajthamlova-jpg/Podle internistky a terapeutky MUDr. Kateřiny Cajthamlové je stejnou hrozbou pro figuru pošramocená psychika jako jitrnice. Řekla to v rozhovoru o hubnutí v časopisu Instinkt č. 1/2013. Podle ní má strava při hubnutí vliv třicet procent, pohyb třicet procent a psychika čtyřicet.

Vliv psychiky zdůvodňuje takto: Člověk se musí zbavit zášti, pomstychtivosti, ublíženosti a sebelítosti. Je zajímavé, jak hodně sebelítost souvisí s obezitou. Ukňouraní, přecitlivělí lidé, kteří si hýčkají své křivdy, mají tendenci být na sebe hodní - to v jejich podání znamená odměňovat se jídlem. Donekonečna si odpouštějí nějaké ty hříšky a spiklenecky si říkají: „Ještě si dáme dort a od zítřka hubneme." To není důstojné dospělého člověka.
Tlouštíkům radí, aby nedrželi diety, ale najeli na zdravý životní styl.

Jaký je mezi tím vlastně rozdíl?
Zdravý životní styl je něco, co děláme rádi, na co jsme zvyklí a bez čeho si neumíme představit svůj život. To, že je zdravý, poznáme jednoduše: tím, že se cítíme zdraví, máme veselou mysl, jsme psychicky silní. Nenecháme se vyčerpávat, oklamávat a manipulovat. Je to pravidelný režim, který se ale může měnit třeba s ohledem na počasí nebo činnost, kterou ten den děláme. Je flexibilní, barevný, mění se. Dieta je násilný dogmatický režim bez respektu k individualitě člověka. Je to krizový režim nutných oprav. Proto musí mít časově omezenou dobu.
Základní podmínkou léčení obezity je zdravé duševno. Důležité je, aby byl člověk schopen být v kontaktu se svým tělem a věděl, že je hloupost chtít výsledek za krátkou dobu. Musí být trpělivý, dělat to vytrvale a postupně točit volantem svého života. Psychika mu v tom může buď pomoci, nebo ho zbrzdí. Víte, věci jako je úzkost, spěch nebo hněv poměrně narušují průběh všech dějů v těle.


Zaujalo mě to, a proto jsem část uvedeného rozhovoru vložil do naší rubriky Rady moudrých. Zatím jsem sem zařazoval myšlenky moudrých lidí vyššího věku. Dnes vidíme, že se můžeme poučit i od střední generace.
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.