ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Nákupy na internetu I. část

26.01.2014 17:14

Internet usnadňuje stárnutí 7.

Ani senioři nenakupují jen v supermarketech. Občas nás zaujmou zcela nové věci, které dosud nemáme, nebo potřebujeme obnovit starý výrobek, který se již nevyplatí opravovat.

To jsou situace, kdy bychom měli uvažovat o nákupu na internetu. Nabídka většiny výrobků je nyní tak široká, že ji neobsáhneme ani osobní návštěvou v několika specializovaných obchodech. Tam však někdy nemají trpělivost nám vysvětlovat podrobnosti a ty si pak stejně úplně nezapamatujeme. Proto doporučuji podívat se na internet.

 Výhody nakupování na internetu

  • ·       Doma u počítače máme dost času na výběr.
  • ·       Můžeme si přečíst i reference nebo názory odborníků, prohlédnout si obrázky a seznámit se i s detaily.
  • ·       Neovlivňuje nás prodavač, kterého často zajímá jen prodej za výhodnou cenu
  • ·       Můžeme si rozmyslet i způsob nákupu (kamenný obchod nebo internet), dodání výrobku a další věci.
  • ·       Žijeme v tržním hospodářství, a proto se podíváme i na ceny, za které se kde příslušné výrobky různých značek nabízejí. Nejnižší cena však nebývá nejvýhodnější.
  • ·       Na rozdíl od kamenných obchodů musíme při nákupu na internetu hledět i na dodací podmínky, cenu za dopravu apod.

Příklady vyhledávání informací na internetu před vlastním nákupem naleznete v dřívějším článku č. 3. I SENIOŘI POTŘEBUJÍ INFORMACE

Kamenný nebo internetový obchod?

Senioři často dávají přednost při nákupu zboží osobnímu převzetí produktu před doručením. Mimo jiné i proto, aby nemuseli platit za poštovné. Proto internetové obchody stále častěji zřizují i své „kamenné“ pobočky a na druhé straně klasičtí prodejci zase zavádějí elektronické objednávání zboží. Hranice mezi e-schopy a kamennými obchody se tak stírají.

Rizika nakupování na internetu

Obavy z obchodování na internetu postupně mizí. Z vlastní zkušenosti si vzpomínám jen na dva negativní případy. První se týkal vnučky, která si před několika lety od jednoho kluka koupila na dobírku starší mobil. Předem si nechala poslat fotografii, že mobil skutečně vlastní. Když zásilku rozbalila, byl v ní slovník. Dotyčný si na štěstí počínal tak amatérsky, že na něho přišla policie, které to rodiče ohlásily.

Já jsem si před třemi lety objednal k životnímu jubileu dcery fotoknihu. Místo obrázků dcery v ní byly fotky úplně někoho jiného. Firma to však rychle napravila, omluvila se, poskytla mi slevu a já s ní dále spolupracuji

Že se lidé nebojí nakupovat na internetu je vidět i ze statistiky. Dle ČSÚ se počet lidí nakupujících přes internet v roce 2012 proti roku 2007 zdvojnásobil. Dosáhl podílu 30,6 %. U mladých lidí do 34 let činil podíl nakupujících na internetu dokonce 54 %. Nás seniorů nad 65 let nakupuje na internetu sice méně, jen 5,4 %, ale proti výchozímu roku je to také dvojnásobek.

Příště, v II. části tohoto článku, ukáži na příkladu naší rodiny, jak rozličné věci si lze pomoci internetu pořídit. Např. oplocení zahrady, nazouvák ponožek, kuchyňské váhy, mobilní telefon, tištěné fotoknihy.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.