ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Kdybych uvěřil ve svůj věk, ztratil bych naději

12.12.2012 17:34


V prosinci 2012, krátce před svými 105. narozeninami, zemřel světoznámý architekt Oscar Niemeyer.

Bude navždy spojován se vznikem nového hlavního města Brazílie. Brasilia byla postavena v roce 1960. V roce 2011 již měla přes dva miliony obyvatel.
Pro nás v ČR je zajímavé, že k tomuto projektu došlo po setkání architekta Niemeyera s potomkem českých emigrantů z Kolmé u Třeboně MUDr. Juscelinem Kubischekem. Tento známý chirurg byl v té době prefektem brazilského města Belo Horizonte. Když se v roce 1956 stal Kubitschek brazilským presidentem, pověřil Oscara Niemeyera výstavbou nového hlavního města země.
Před brazilskou vojenskou diktaturou se Niemeyer uchýlil v 60. letech do Francie. Zde navrhl asi 20 budov, včetně známého ústředí Francouzské komunistické strany v Paříži. Byl celoživotním komunistou a přátelil se i s kubánským vůdcem Fidelem Castrem. "Na světě zbyli jen dva komunisté, Niemeyer a já," poznamenal prý v roce 1995 Castro.
Niemeyer byl do konce života aktivní a po celém světě se ještě realizuje asi 20 jeho návrhů. Přes svůj bohémský způsob života žil 76 let se svou první ženou Anitou, kterou si vzal v roce 1928. Po její smrti se v 99 letech oženil se svou dlouholetou sekretářkou, šedesátiletou Verou Lucií Cabrerovou.

V interviewu při příležitosti svých stých narozenin řekl“ „Sto to je moc … je mi něco mezi šedesáti a sedmdesáti. Žiji a pracuji stejně jako v té době. … Kdybych věřil ve svůj věk, ztratil bych naději.“

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.