ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

Pohyb je život 9

09.02.2011 22:07

Autor článku: Zdeněk Vohradník

Významným předpokladem důstojného stárnutí je duševní svěžest. K udržení duševní aktivity je potřeba nejen zaměstnávat mozek a mít pozitivní vztah k životu, ale také být pohybově aktivní.

To je téma dnešního článku. Všimněte si však, že budeme mluvit o pohybové aktivitě v souvislosti s duševní svěžesti. Ne jen v souvislosti s tělesným zdravím. Podpořil bych to výrokem Dr. Miroslava Tyrše: „Ve zdravém těle, zdravý duch".

I ve stáří zůstaňte pohybově aktivní

V našem věku již tolik nezáleží na tom, jaké máme svaly nebo kolik kilometrů ujedeme na kole, ale na tom, abychom se pohybovali pravidelně. Fyzická kondice ovlivňuje i funkčnost a výkonnost našeho mozku a přispívá k duševní svěžesti seniora do pozdního věku.

Návodů, jak si udržet fyzičku i v pozdním věku, bylo již napsáno mnoho. Ne každý recept je však každému dostupný. Mně např. nevyhovuje neúčelný pohyb, např. jít si jen tak zaběhat nebo cvičit ve fit centru. Možná, že je nás více. Vybral jsem proto pro seniory několik příkladů účelného a při tom zdravého pohybu.

Univerzální rada na kondici – chůze

Existuje univerzální pomoc na fyzickou kondici a tou je chůze. Výhodou je, že chodit může téměř každý. A je to velmi přirozený způsob zdravotní prevence. Vědci bylo prokázáno, že půlhodinová procházka třikrát týdně rapidně zlepšuje nejen fyzickou kondici, ale i schopnost koncentrace, učení a abstraktního myšlení. Pozitivní je také to, že lidé, kteří hodně chodí, si udrží schopnost pohybu až do vysokého stáří.

Je možné chodit, aniž by to bylo spojeno s turistikou. Já např. chodím téměř denně na jednoduché nákupy. Po ránu je to příjemné procházka. Přestali jsme také jezdit do vzdálenějších prodejen ve městě, na úřady nebo k lékaři autem, přestože manželka je po dvou operacích kyčle.  To vydá 3-4 km sice pomalejší chůze a přitom vidíme, co se ve městě změnilo.

Rekreační cyklistika.

Podobně jako o chůzi by bylo možné psát i o cyklistice. Já jsem začal pravidelně jezdit na kole až ve věku 65 let. Dnes v 75 letech stále jezdíme v čtyřčlenné skupině téměř každý týden na středně dlouhé výlety. Je pozoruhodné, kolik se za tu dobu objevilo nových cyklistických stezek a jak se zlepšilo značení cyklistických tras. Cestování na bicyklu je stále zajímavější.

 Cyklistika pro naše účely však neznamená „honění“ kilometrů až do fyzického vyčerpání. Při jízdě je třeba také aktivně vnímat okolní přírodu, zastavit se na pěkných vyhlídkách, vystoupit na rozhlednu, potěšit se nově upravenými vesnicemi a městečky atd. Přírodu vnímáme mnohem intenzivněji než z auta.

Kupte si pejska.

O psech již bylo napsáno mnoho knih. Proto se zde omezuji jen na to, jak nás pejsek pomáhá udržet v aktivním životě a oddaluje tělesné i duševní stárnutí. Psa jsme doma nikdy neměli. Když manželka nastoupila do důchodu, usoudily dcery, že se potřebuje dále o někoho starat. Koupili jsme jí proto malého pokojového pejska - mopse. Doma jsme si rozdělili práci tak, že pán měl na starosti několikrát denně „venčení“a panička se starala o další věci. Na procházky jsme však často chodili společně. Trvalo to přes 10 let. Často na tyto společné cesty vzpomínáme.

Zkuste zahrádkařit.

Znám dost lidí, kteří sekají trávník nebo jinak pečují o zahradu jen kvůli sousedům, nebo proto, že má manželka silnou vůli. Pak je to nepříjemná práce, od které bolí v zádech. Skutečný zahrádkář si naopak při práci na zahradě protahuje tělo, vyčistí si hlavu, dýchá čerstvý vzduch, raduje se z pěkně posekaného trávníku nebo rozkvetlého záhonu a při tom si krásně odpočine.

K posledním třem námětům se můžete podívat na podrobnější informace na adrese: https://vohradnik.webnode.cz/nase-rady/

Příští článek se jmenuje: pestrá strava – základ zdraví

 Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.