ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

POZITIVNÍ VZTAH K ŽIVOTU 8

24.01.2011 21:45

Autor článku: Zdeněk Vohradník

Jednou z důležitých podmínek důstojného stárnutí je duševní svěžest. Posledně jsme si řekli, že jí lze dosáhnout neustálým zaměstnáváním mozku.

Připomínám však, že podle odborníků duševně aktivní zůstávají lidé, kteří vedle tréninku mozku

·                 mají pozitivní vztah k životu

·                 jsou pohybově aktivní a

·                 dodávají tělu potravu se všemi důležitými prvky.

. Dnes si probereme další výrok:

Mějte pozitivní vztah k životu

Objevujte pěkné věci

Znám lidi, jejichž oči přitahují rozházené odpadky, psí exkrementy, neupravená zákoutí, otlučené domy a různý nepořádek. S každým pak o tom mluví, nadávají a kazí jím to náladu. Nebylo by správné před tím zavírat oči, ale na druhé straně je pro nás přímo škodlivé, když kvůli nepořádku nevnímáme kolem sebe věci pěkné - opravené chodníky, nové fasády domů, vysekané trávníky, upravené parky atd. Tento přístup lze aplikovat do všech oblastí života.

Optimistický zahrádkář

Pozitivní nebo negativní vztah k životu je také dobře vidět u některých zahrádkářů. I začátečník brzy pozná, že každý rok, přes veškerou péči, se něco neurodí nebo je něčeho nadbytek. Je to způsobeno zejména různými výkyvy počasí. Optimistický zahradník se raduje a chlubí tím, co se mu letos urodilo. Pesimista naopak naříká nad malými jahodami nebo zmrzlým květem ranních třešní. A o dobré úrodě jiného ovoce nemluví. Nikdo ho stejně moc nepolituje a ničí si zdraví.

Nerozčilujte se v politice

Ať chceme nebo ne, politice se nevyhneme. Dost těžko se v ní hledá něco pozitivního. V posledních komunálních volbách jsem však byl příjemně překvapen správným přístupem voličů ve městě, kde bydlím a ve vesnici, kde máme chatu. V obou případech zvolili původní starosty, přestože k nim bylo slyšet určité připomínky. Uvědomil jsem si, že lidé, které je na veřejnosti hodně slyšet, nereprezentují vždy názory obyvatel. A ta mlčící většina rozhodla správně. V obou obcích je práce zastupitelstva vidět.

Dejte si pozor na média

Je třeba si také uvědomit, že náš celkový pohled na svět zkreslují média. Kvůli prodejnosti a sledovanosti hledají hlavně senzace bulvárního charakteru. Dobré zprávy jim do tohoto schématu nezapadají. Já proto raději sledují zprávy v novinách a na internetu než v televizi. Ty špatné zprávy mohu vynechat.

Příští článek se jmenuje: Pohyb je život

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.