ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

S POČÍTAČEM STÁRNEME DŮSTOJNĚJI 13

03.03.2011 17:51

 Autor článku: Zdeněk Vohradník

O Vánocích roku 2010 dostal náš poslední příbuzný počítač. Je mu 70. Pro něho i další seniory-začátečníky zrekapituluji výhody komputerů pro lidi, kteří je nepoužívají jen při svém zaměstnání.

 Pět předností počítačů pro penzisty

1.   Počítače posilují naše sebevědomí a sebedůvěru

2.   Odstraňují pocit osamocení

3.   Dávají nám nové možnosti duševního rozvoje

4.   Přinášejí další podněty k seberealizaci a tvůrčí práci

5.    Začít můžeme v jakémkoliv věku

Počítače posilují naše sebevědomí a sebedůvěru

Již samotné rozhodnutí pořídit si počítač a naučit se na něm pracovat je podnět, který dává našemu životu nový smysl. Získáme nový cíl - ještě něco nového dokázat! To posiluje naše sebevědomí a sebedůvěru. V rozhovorech na toto téma již nemusíme jen mlčet nebo neutrálně odpovídat, ale zapojit se do diskuse - sdělit známým „nalezl jsem to na internetu, dostal jsem mail“ atd.

Odstraňují pocit osamocení

Podle průzkumů se lidé bojí samoty více než smrti. Když nás děti a vnoučata příliš nenavštěvují, nebo již nikoho nemáme, zprostředkuje nám počítač nové kontakty. Je to písemný, hlasový i vizuální styk s lidmi pomocí e-mailů, telefonování na SKYPE včetně obrazu z kamery, informací a diskusí na Facebooku, apod.

Dávají nám nové možnosti duševního rozvoje

Další duševní rozvoj poskytuje zejména internet. Tam můžeme získat v podstatě neomezené a stále aktuální poznatky ze všech oborů lidské činnosti. I ty, které v encyklopediích, slovnících a jiných tištěných publikacích tak snadno nenajdeme. Vyhledávání na internetu jsem věnoval samostatný článek v seriálu Počítač v rodině starších seniorů. Naleznete ho na adrese https://vohradnik.webnode.cz/news/a2-rychla-orientace-na-internetu/

Ze všech výhod internetu bych chtěl vyzvednout možnost překladů cizojazyčných stránek do češtiny. Jde sice o strojový překlad, takže to zatím není úplně dokonalé, ale umožňuje nám to se zhruba orientovat i v cizojazyčných informacích. O tom se nám ještě před krátkou dobou ani nesnilo.

Přinášejí další podněty k seberealizaci a tvůrčí práci

Na internetu se můžeme k nově získaným informacím také vyjadřovat, sdělit svůj názor, zapojit se do diskuse, případně ji vyvolat.

Své tvůrčí schopnosti můžeme vyzkoušet tím, že si založíme webový zápisník, neboli blog, a tam přímo psát svoje názory. Dnes není problém ani mít vlastní webové stránky. Existují již graficky připravené programy, do kterých se jen doplňují údaje, kterými se chceme pochlubit. Např. výsledky své práce, různé zájmy, koníčky, zveřejnit fotografie, atd.

Pokud se na něco specializujeme, lze to uplatnit v encyklopedii Wikipedie.

Začít můžeme v jakémkoliv věku

V úvodu jsem již uvedl příklad 70-ti letého příbuzného. V komentářích k jiným článkům o počítačích se přihlásilo několik ještě starších čtenářů. V kolika letech jste začínali Vy? Napište nám to na vohradnik@hlinecko.cz

Příští článek: DOPŘEJTE SI OBČAS MALOU VÝSTŘEDNOST 3

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.