ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

4. Jak se dožít devadesáti let

27.01.2012 16:54

Život po sedmdesátce 4

Vědci odhadují, že sedmdesátiletý muž má 54 procentní šanci, že se dožije 90 let - pokud nekouří a nemá cukrovku, má normální váhu, krevní tlak a dělá sporty.

Zjistili to v průzkumu, ve kterém, studovali tisíce důchodců, kteří se dožili devadesáti let a více. V případě mužů byla jejich šance, zda se dožijí devadesátky, překvapivě velmi závislá na tom, jak se chovali po dosažení věku sedmdesáti let. Zajímavé je, že délka jejich života prý nebyla určena předchozím životním stylem před sedmdesátkou!

"Kouření, cukrovka, obezita a vysoký tlak podstatně snižovaly pravděpodobnost, že se muži dožijí devadesátky, zatímco pravidelný sport ji podstatnou měrou zvyšoval," konstatoval Dr. Laurel Yates z nemocnice v americkém Bostonu.

Co a jak nám zkracuje věk

Všeobecně je známo, že nedostatek pohybu, špatné stravování, kouření a stres dramaticky snižují délku života. Dosud však nebylo jasné o kolik. Ve zmíněném průzkumu to autoři kvantifikují.

Pravděpodobnost sedmdesátiletých dožít se devadesátky je 54 %. Toto číslo se však snižuje v následujících případech:

  • pokud muž nesportuje a má sedavý život - na           44 %, tj. o 10 % bodů
  •  má vysoký krevní tlak - na                                       36 %, tj. o 8 % bodů
  • trpí obezitou - na                                                     26 %, tj. o 10 % bodů
  • je kuřákem - na                                                       22 %, tj. o 4 % body
  • při součinnosti vysokého tlaku, obezity a kouření na 14 %, tj. o 8 % bodů

Podrobné záznamy životního stylu starých dobrovolníků ukázaly, že muži se musí udržovat stoprocentně fit, mají-li se dožít devadesátky, zatímco ženy, které byly fit, se také dožily delšího věku, navzdory často chronickým a ochromujícím nemocem.

Důležitá je i duševní aktivita

K uvedené informaci je však třeba dodat, že nám nemůže jít jen o to, jak si prodloužit věk. Jde také o jeho kvalitu. K tomu je nezbytná i duševní aktivita seniora. Jsem přesvědčen, že duševní aktivita je také jedním z faktorů, které významně ovlivňuji délku života. Jenom její vliv zatím neumíme vyčíslit. Každopádně však náš život zkvalitňuje.

Příští článek se jmenuje: Stárnutí je přírodní zákon, ale …

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.