ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

4. Luštění hádanek oddaluje stárnutí

21.12.2008 10:48

Hádankářka-k č. 4.jpg             Ani luštění hádanek není, jak by se mohlo zdát, konzervativní činnost. Objevují se jak nové druhy hádanek, tak nové způsoby luštění.

            Největší novinkou poslední doby v tomto oboru je logická hra Sudoku. V Evropě se stala populární nejdříve ve Velké Britanii a to teprve koncem roku 2004. Postupně se rozšířila do ostatních zemí, včetně ČR. Také já jsem podlehl této návykové hře. I po několika letech luštění Sudoku mám po shlédnutí prázdné tabulky stále nepřekonatelnou chuť se do ní hned pustit. Při tom si odpočnu, zklidním se a po vyluštění obtížnější hádanky mám i krásný pocit uspokojení. Zkuste to. K luštění postačí jen tužka. 

          Na rozdíl od sudoku vyžadují některé hádanky, zejména křížovky, hodně pomůcek. Luštitelé křížovek bývají při práci obložení slovníky a encyklopediemi. Také doma jich máme celou řadu (viz obrázek). Manželka jako členka hádankářského kroužku však stále častěji slyšela od svých kolegů, jak jim pomáhá při řešení počítač. Nechci předcházet speciálnímu tématu, které připravuji – senioři a počítače - ale musím již zde uvést, že se manželka, která dosud s počítačem nepracovala, naučila přes hádanky základní práce s PC.

 

            Začalo to tím, že k Vánocům dostala Velký křížovkářský slovník, který jsme nainstalovali do paměti počítače. Je v něm velká slovní zásoba, kterou je možné různě třídit a upravovat podle potřeb luštitele. Pak jsme zjistili, že výbornou univerzální encyklopedii je i pro tento účel internet. Je v něm obrovské množství údajů, které se neustále aktualizují a doplňují. Jsou v něm i vícejazyčné slovníky a další pomůcky.

Hádankářka (2)-k č. 4.jpg

            Přes křížovkářský slovník a internet, s mojí menší pomocí, si manželka osvojila hlavní zásady práce na počítači. Dnes je schopná sama si nejen potřebné věci vyhledat, ale i v knihovně si vybrat a rezervovat knížku, přijmout a poslat e-mail. Problémem pro luštitele však není technika ovládnutí počítače, ta se naučí, ale umění se vhodně vyhledavače zeptat, aby mohl správně odpovědět. Např. skoro detektivní prací bylo najít vrch Čartak v Beskydách. Zábavné bylo i přesvědčit Gogole, že John Roderigo Dos Passos, jak vyšlo v osmisměrce, se nepíše Rodrigo bez e. Dalším problém u nás doma začíná však být i to, jak se u počítače vystřídat.

 Z. Vohradník 

 

 

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.