ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

2. I při výletech na kole je třeba hledat něco nového

11.12.2008 16:37

/album/fotogalerie/cyklistika-2006-8-14-jpg/ V předchozí části jsem uvedl první příklad: „Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole“. Nyní pokračujeme v dalších příkladech. O změnu se nám sice neustále stará příroda – střídá se bohatá jarní zeleň se stromy plnými květů, rozkvetlá pole s olejkou nebo se zlatými klasy obilí s barevným listí podzimu. Na kole je však možno poznávat vedle nejbližšího okolí i vzdálenější místa. Stačí naložit bicykly na auto nebo do přívěsu a zajet si za novými poznatky.

            Dobrou službu v tomto směru poskytují i České dráhy. Na mnoha spojích, označených i v jízdních řádech, je možné vzít si sebou i velocipéd. Na rozdíl od auta to má výhodu, že se nemusíme vracet do výchozího místa. Praktické je dát se zavést do vyšších poloh a pak na kole pohodlně sjíždět do údolí. Kdo dlouho nejel vlakem jako já bude překvapen, jak je hezký pohled na krajinu ze železničního vagonu. Není to žádný objev. 92 letý strýc manželky přijížděl před lety s kolem ve vlaku na návštěvu do rodného kraje a na kole pak objížděl příbuzné. Na obrázku: platany na zámku Choltice.    

            Ani s orientací v jiném místě není problém. Již jsem se zmínil o dobrém značení cyklistických tras. Dostatek Informací o památkách a zajímavostech v novém kraji lze snadno sehnat na internetu. Dnes mají webové stránky i malé obce, které o svých zvláštnostech informují lépe než starší příručky.

               /album/fotogalerie/cyklistika-2006-8-17-jpg/

 Starobylý kostel s krytou lávkou v Kočí         

            Jak jste si jistě všimli nepropagujeme v tomto ani předchozím článku cyklistiku jako sport. Velocipéd je zde jen technickým prostředkem k získání nových pohledů na svět. Totéž platí i pro pěší turistiku, jízdu na běžkách, cestování jinými dopravními prostředky apod. Rozhodující není absolvovaná vzdálenost, ale získávání nových zážitků. Dr. J. Murphy uvádí na adresu těch, kdo hledají mládí jednostranně jen ve sportu, pohybu apod.: „Žádnou dietou, tréninkem nebo sportem si nemůžeme … udržet věčné mládí. Musíme pochopit, že mládí a stáří jsou relativní pojmy a nelze je prokázat tělesnou zdatností, ale způsobem myšlení. Kdo setrvá v myšlenkách u krásného, ušlechtilého a dobrého, zůstává stále mlád, i když už oslavil své narozeniny mnohokrát.“

Z. Vohradník

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.