ČLÁNKY, TEXTY, FOTO ...

4 FORMÁTOVÁNÍ TEXTU, TABULKY A GRAFY

27.04.2010 09:22

Počítač nemáme jen kvůli internetu. Používáme ho také k psaní mailů a jiných dokumentů, k zaznamenávání různých informací atd. Každý majitel PC se proto musí naučit alespoň trochu psát pomocí klávesnice. Jde zejména o písemný text, číselné tabulky nebo jejich kombinaci. Pokud máte, nebo si chcete pořídit webové stránky je znalost psaní ještě naléhavější.

Psaní na počítači

Psaní na počítači je trochu těžší pro toho, kdo nikdy nepsal ani na psacím stroji. Ale ani tak to není žádná věda. Mám ještě v paměti začátky manželky. Stačilo, aby věděla, že po stisknutí klávesy Shift se začnou psát velká písmena, dole uprostřed je mezerník, Enterem se přejde na nový řádek a jak se píše zavináč @. Ostatní si vyzkoušela postupně. Dnes píše samostatně i dost dlouhé e–maily.

První personální počítače ve velké míře sloužily ke psaní textu. Velice rychle vytlačily z kanceláří klasické psací stroje. Nebylo to proto, že šlo o módní záležitost, ale kvůli obrovským výhodám. Pamětníkům připomenu dobu, kdy se kvůli malé chybě v textu musela přepisovat celá stránka. Opisovaly se texty již jednou napsané, protože nebyly v paměti počítače, ale jen na papíře. Porovnejte si hledání starých písemností v šanonech s dnešním ukládáním souborů v počítači. Automatická kontrola pravopisu upozorňuje na překlepy, které by někdy přehlédla i zkušená písařka, atd.

Formátování textu

Nejpracnější je naťukat text do počítače dvěma nebo více prsty. Potom i ten, kdo jen trochu ovládá program Word, dokáže s jeho pomocí udělat z obyčejného mailu graficky upravené dílko. Říká se tomu formátování textu.

Spočívá to ve využití různých druhů písma, jeho vzhledu a velikosti, zarovnání řádků atd. Ukáži to na příkladu krátkého e-mailu: Běžný text v mailu píšeme takto:

Vážení příbuzní, přejeme Vám šťastné Vánoce a hodně zdraví v novém roce. Novákovi.

Jedná-li se o slavnostnější záležitost můžeme uvedený text naformátovat např. takto:

 

 1. obr. text k čl. 4.jpg

Obrázek: Mail

K tomu si přimyslete ještě různé bary písma a pozadí.

 

Tabulky

Vedle psaní textu pomocí programu Word, je dobré umět také sestavovat tabulky pomocí program Excel. Nejde jen o grafickou úpravu tabulek, které pak můžeme vložit do textu, ale hlavně o to, že program za vás provede i potřebné výpočty, setřídí data, umožňuje sestavení grafu atd. K čemu je to dobré v rodině starších seniorů? Ukáži to opět na jednoduchém příkladu.

Jako většina seniorů máme oba vyšší krevní tlak. Koupili jsme si proto před časem měřič tlaku a výsledek měření si píšeme do tabulky v počítači. datum, horní a spodní tlak. Tlak dost kolísá a tak jen z běžného porovnání chybí přehled, jaký je vývoj – jestli se tlak zlepšuje, zhoršuje nebo je to stále stejné. Pomůže graf, který se na požádání a podle dispozic sestaví program automaticky. Je vhodné do křivky grafu vložit i spojnici trendu. Viz obrázek:

/album/fotogalerie/a2-obr-k-cl-4-jpg/ 

Obr. graf

Pomocí tabulek si vedu různé záznamy o domácnosti. Např.

- měsíční přehled o příjmech a vydáních podle výpisu z banky

- roční přehledy o spotřebě elektrické energie

- vyúčtování záloh na poplatky za bydlení,

- vývoj své hmotnost.

- počet ujetých km a spotřeba benzínu v automobilu apod.

Příští článek SENIOŘI RÁDI MAILUJÍ

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.